Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Sramota Italije" - Musolinija nervirao krivi Toranj u Pizi

Podeli

Benito Musolini je svojevremeno toranj proglasio za sramotu Italije i naredio da se izravna. Srećom, nije naredio rušenje, tako da je toranj sačuvan i dan danas.

Najpoznatija nakošena građevina planete Zemlje, već vekovima oduševljava turiste. Doduše, nekad, u doba pre mobilnog i društvenih mreža, većina je dolazila da se divi arhitekturi, dok nam se čini kako danas dobar deo ljudi dolazi tek "da pridrži" toranj, bez želje da saznaju nešto više o njegovoj istoriji.

Toranj kojeg nije voleo Benito Musolini

Prema Musolinijevoj želji, izbušene su rupe u temeljima koje su potom posute betonom, jer su inženjeri izračunali kako će na taj način izravnati toranj. Srećom – pogrešili su, jer da nisu danas bismo imali ravni a ne kosi toranj. Beton je naime, potisnuo toranj još dublje u zemlju te je nastao još veći nagib. Benito se očigledno kasnije time više nije zamarao, pa Piza i dalje ima – krivi toranj.

Nekad je bolje biti lep

Da toranj može govoriti, verovatno bi i sam rekao ovako nešto, jer ga je lepota spasila od uništenja. Naime, za vreme Drugog svetskog rata, saveznici su opravdano sumnjali kako Nemci koriste toranj kao osmatračnicu i plan je bio – srušiti ga. Srećom, i u vojsci ima zaljubljenika u umetnost, pa je prema legendi toranj spasio američki narednik Leon Vakstejn. On se zadivljen lepotom arhitekture usprotivio rušenju i nije dao znak, pa je toranj tako preživeo i Drugi svetski rat.

Dva veka gradnje

Godine 1173. počela je gradnja slavnog tornja. Ono što je u početku izgledalo kao lagan posao, otežalo je mekano tlo Pize. Ubrzo su prilikom gradnje uočeni problemi, jer je toranj počeo da se naginje dok je završetak gradnje bio još prilično daleko. U jednom trenutku, od njega su praktično i oduzeli, pa se gotovo 100 godina apsolutno ništa nije događalo – stajao je nedovršen i bez budućnosti. Ipak, 1272. godine tornju se pružila druga šansa, te je konačno dovršen, 100 godina posle. I dan danas je kriv, ali – savršen.

Hoće li pasti

Sa obzirom na stupanj nagiba, kosi toranj bi već bio prošlost i nostalgično bi ga gledali na slikama da nije bilo odgovarajućih intervencija, potrebnih nakon određenog vremena. Veruje se kako je sad (poslednja veća intervencija bila je krajem devedesetih) toranj dobio još novih 200 godina „života“, a uopšte ne sumnjamo kako će budućnost doneti rešenje prema kojem će toranj ostati prepoznatljiv, a nagib sve vreme jednak. Uostalom, za razmišljanje kako to postići, građevinski "mozgovi" imaju još mnogo, mnogo vremena...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu