Foto: Shutterstock/Mariana Petriv
Foto: Shutterstock/Mariana Petriv

"Masovni udar" turista biće rešen – cela Toskana postaje muzej

Podeli

U narednim godinama, Toskana će se pretvoriti u ogromnu umetničku galeriju, a slike i skulpture iz galerije Ufici će biti raspoređene na više od 100 mesta.

Firenca se protiv nesavesnih turista bori crevom za vodu

Jedan od najpoznatijih svetskih muzeja, firentinska galerija Ufici, već dugo jedva izdržava ogromnu navalu turista. Sada je rešila da se rastereti na spektakularan način – pretvaranjem čitave Toskane u muzej.

Tokom narednih godina, Toskana će se pretvoriti u ogromnu umetničku galeriju. Slike i skulpture iz čuvene galerije Ufici će biti raspoređene u više od 100 mesta u čitavoj regiji poznatoj po pitomoj prirodi i slavnim vinima.

Ufici je građevina koju je u Firenci podigla porodica De Mediči. U to zdanje su smeštena različita ministarstva i državna administracija. U njemu se od 16. veka nalazi i umetnička kolekcija Galerija Ufici, koja je danas jedan od najposećenijih muzeja Italije i sveta.

Galerija je uvek bila i jedan od najjačih magneta za turiste. Sada bi od toga tebalo da profitira i čitav region – to je cilj projekta „raštrkani Ufici".

Napoleonov duh se vraća na ostrvo Elba

Jedna od važnih umetničkih lokacija je, recimo, ostrvo Elba, koje leži u Tirenskom moru između Italije i Korzike. Tamo je koalicija Engleza, Prusa, Rusa i Austrijanaca proterala Napoleona nakon njegovih poraza u bitkama u Moskvi i Lajpcigu. Dvesta godina posle Napoleonove smrti 1821. godine, mit o velikom vojskovođi bi ponovo trebalo da oživi.

Tako će u ostrvskom gradiću Portoferaj do oktobra biti izložen izbor slika o Napoleonu iz galerije Ufici - zajedno sa delima iz lokalnih kolekcija.

Firenca - grad prijatelj Voždovca

„Nadamo se da ćemo izložbom na Elbi vratiti Napoleonov duh na ostrvo na kojem je živeo", kaže za DW Ajke Šmit, direktor slavnog muzeja.

„Hoćemo da velika umetnička dela pokažemo u pravom kontekstu, tamo gde će imati mnogo veći značaj nego u Firenci, gde su izolovana“, dodaje Šmit.

A za ostrvo Elba to je mogućnost da oživi turizam, koji je zbog mera uvedenih protiv koronavirusa gotovo potpuno nestao.

Rešenja za masovni turizam u Firenci?

Elbi je, naime, preko potreban bar deo problema koji je imala Firenca u vremenu pre korone, a koje je stvarala prejaka navala turista. Uz prebukirane hotele, svake godine je preko različitih internet-platformi iznajmljivano i sve više privatnih stanova. Na kraju su zbog gužve i haosa Firentinci čak počeli da napuštaju svoj grad.
Italija spada u najomiljenije destinacije turista iz čitavog sveta, između ostalog, i zbog velikog broja lokacija koje su deo Uneskove svetske kulturne baštine. Te lokacije su stalno preopterećene. No, za vreme pandemije, Italijani su doživeli i malo mira i to je mnoge podstaklo da razmisle o nekim drukčijim konceptima.

Tako je nedavno zabranjen prolazak velikih putničkih brodova kroz lagunu Venecije, a u Firenci je rođen koncept zvani „raštrkani Ufici" koji bi trebalo da predstavlja put ka održivom masovnom turizmu.

Jer, galerija je počela da gubi smisao – dela renesansnih umetnika, od Sandra Botičelija do Albrehta Direra, posle dugog čekanja u redovima za ulaznice, mogla su da se gledaju samo u velikom metežu.

Vraćanje značaja istorijskim lokacijama u Toskani

Sada će ta dela biti raspoređena po Toskani i masovni „udar" turista bi trebalo da bude „amortizovan“ i raširen na čitav region. Pri tome će dela biti izložena u mestima koja su povezana sa njihovim nastankom.

Pored Elbe, u istorijski važna mesta Toskane spada i selo Popi u brdima u koja je pobegao veliki pesnik Dante Aligijeri nakon što je u Firenci osuđen na smrt. U seoskoj tvrđavi u kojoj je živeo napisao je delove svoje „Božanstvene komedije". Upravo to utvrđenje će sada biti pretvoreno u stalni izložbeni prostor sa delima iz galerije Ufici.

Ne može se sa sigurnošću predvideti na kakav će prijem naići projekat „raštrkane umetnosti"; i pored ublažavanja pandemijskih mera tokom leta, međunarodni turizam je ostao vrlo ograničen. Kada će se turisti vratiti i da li će hteti da obilaze regiju ili ostanu samo u umetničkim metropolama – na ta pitanja još nema odgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu