Foto: Shutterstock/ Dragos Asaftei
Foto: Shutterstock/ Dragos Asaftei

Bukurešt - deo Vlaške pokrajine, ali i mesto zatočeništva Vlada Cepeša FOTO

Podeli

Bukurešt je glavni grad Rumunije i nalazi se u Vlaškoj pokrajini. Prostire se na sedam brda i kroz njegov centar prolazi reka Kolentina, dok kroz severni deo grada prolazi reka Dambovica. Smatra se jednim od najnaseljenijh gradova u Evropi sa prosečnim brojem stanovnika od 2 miliona.

Pratite EURO2020 na B92.net

Bukurešt će, uz deset drugih gradova, biti
domaćin utakmica
evropskog prvenstva u fudbalu.

Malo istorije:

Bukurešt je naseljen još od praistorije, tačnije u V veku pr.n.e., a prvi pisani dokument o sadašnjem gradu datira iz 1459. godine. Postoje mnogobrojne legende vezane za samo ime grada, no, međutim, ovde ćemo istaći jednu od najpoznatijih. Naime, ime grada potiče od imena pastira Bukur, koji je svojom muzikom uveseljavao stanovništvo, pa je i grad dobio ime po njemu. Ovo ime u prevodu označava "Radost".

Neoklasična arhitektura i mnogobrojni parkovi koji krase Bukurešt, doneli su mu naziv "Mali Pariz".

Zanimljivosti:

Bukurešt je grad tunela – ispod samog grada nalaze se tuneli još iz doba Turaka.

Jedna od legendi kaže da je Bukurešt osnovao zloglasni Vlad Cepeš, dok druga legenda nastanak grada veže uz pastira zvanog Buku.r

Bukurešt je poznat po brojnim salonima za erotsku masažu.

Palata Parlamenta je druga najveća zgrada na svetu

Foto: Shutterstock/Special View
Foto: Shutterstock/Special View

Šta videti?

Kuća slobodne štampe

Na samom ulazu u Bukurešt, dočekaće vas grandiozna konstrukcija poznata pod nazivom Kuča slobodne štampe. Ova građevina je prvobitno, baš kao i Trijumfalna kaprija u Parizu, bila sagrađena od drveta, da bi 1936. godine bila rekonstruisana, pa je danas njen gradivni materijal granit.

Sami vrh kapije otvoren je za posetioce i turiste, gde pruža prelepi pogled na celokupni grad. Ova arhitektonska konstrukcija izgrađena je u čast boraca tokom Prvog svetskog rata.

Foto:Shutterstock/G.Evgenij
Foto:Shutterstock/G.Evgenij

Kalea Vustirei (Avenija Pobede)

Avenija Pobede je najstarija ulica u Bukureštu, izgrađena 1692. godine. Danas se ova ulica smatra najmodernijom i najprometnijom ulicom u ovom gradu.

Foto:Shutterstock/ Danilovski
Foto:Shutterstock/ Danilovski

Kantakuzinova palata

Kantakuzinova palata je izgrađena u francuskom eklektičkom stilu, između 1898. i 1900. na zahtev tadašnjeg premijera Grigorija Kantakuzine. U njoj se danas nalazi muzej George Enesku.

Foto:Shutterstock/Ungvari Attila
Foto:Shutterstock/Ungvari Attila

Vojni klub

Vojni klub je zgrada koja je urađena u neoklasičnom stilu. Ovu zgradu je projektovao poznati rumunski arhitekta Dimitrije Majmaroju. Vojni klub je podignut 1912. godine i služio je potrebama rumunske vojske.

Foto: Shutterstock/Sergey Zaglinskiy
Foto: Shutterstock/Sergey Zaglinskiy

Palata Parlamenta ili Narodna Palata

Palata Parlamenta je najveća poslovna zgrada na svetu posle Pentagona i treća najveća po obimu. Ovo predivno izdanje je delo komunističke epohe. Na zgradi je radilo700 arhitekata i 20.000 radnika. Poseduje 12 spratova i 1100 soba. Ispod zemlje se nalaze 4 sprata, kao i nuklearni bunker. Unutrašnjost zgrade je podjednako impresivna kao i spoljašnjost. Enterijer je prepun luksuznih kristalnih lustera, mozaika, pozlate, mermera, podova prekrivenih raskošnim tepisima.

Danas je Palata Parlamenta sedište Skupštine, međunarodnih sastanaka i konferencija.

Foto: Shutterstock/Photosebia
Foto: Shutterstock/Photosebia

Stari centar grada - stari grad u Bukureštu

Stari centar grada, poznatiji kao oblast Lipscani je nezaobilazno mesto za turiste. Ova oblast je zadržala svoj šarm, i u njoj se nalazi mnoštvo prodavnica antikviteta, umetničkih galerija, simpatičnih malih kafea…

Ovde se takođe nalazi i Stara prinčeva palata, izgrađena u XV veku, od strane Vlada Drakule, koji je u podrumima palate držao zatvorenike. U Prinčevoj palati je pronađen i najstariji dokument o gradu koji datira iz 1459. godine.

U blizini ovog mesta nalazi se i Stara dvorska crkva, koja se smatra za najstarijom crkvom u Bukureštu, a datira iz 1559. godine. Ova verska konstrukcija je nekada bila mesto krunisanja rumunskih princeza, a tu su i sačuvane šesnaestovekovne freske.

Foto: Shutterstock/Dmitriy Feldman svarshik
Foto: Shutterstock/Dmitriy Feldman svarshik

Trg revolucije

Trg revolucije je izuzeno lep i važan trg, a u Rumuniji i šire je naravno poznat je po istorijskim događajima sa dugogodišnjim liderom države – Čaušeskuom. Na ovom trgu se, takođe, nalaze: Kraljevska palata, zatim Rimski Ateneum, Narodni Muzej Umetnosti Rumunije, Hotel Atenina palata i crkva Kreculesku. Ova mesta predstavljaju pravu turističku atrakciju za mnoge posetioce.

Foto: Shutterstock/AAphotograph
Foto: Shutterstock/AAphotograph

Univerzitetski trg u Bukureštu

Univerzitetski trg predstavlja najprometnije mesto u Bukureštu. Tu se nalaze Univerzitet Bukurešta, Narodno pozorište, palata Sutu, bolnica Koltea.
U palati Sutu smešten je Istorijski muzej Bukurešta, a ispod njega je podzemni prolaz u kojem se nalaze prodavnice i restorani.

Foto: Shutterstock/Stefano Zaccaria
Foto: Shutterstock/Stefano Zaccaria

Zamak Bran - Drakulin dvorac

Poznati Drakulin zamak je srednjovekovno utvrđenje, koje je je ujedno i spomenik kulture od nacionalnog značaja. Putovanje u Bukurešt je nezamislivo bez posete zamku Bran u kom je 1462. godine bio zatvoren Vlad Tepeš.

Zamak Bran je sagrađen 1377. godine na granici pokrajina Transilvanije i Vlaške u Rumuniji. Sam zamak je poznat i pod nazivom Drakulin dvorac, a veruje se da je poslužio i kao inspiracija Bremu Stokeru za istoimeni roman. Bajkovit izgled utvrđenja na brdovitom uzvišenju pruža posetiocima neodoljiv povratak u Srednji vek i doba u kom je živeo Vlad Tepeš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu