Foto:Shutterstock/Konstantin Novikov
Foto:Shutterstock/Konstantin Novikov

Dobili 185.000 evra da se brane od korone - da podstaknu turizam potrošili na... ovo FOTO

Podeli

Ružičasto-bela skulptura ima raširene krakove pored kojih zainteresovani mogu da poziraju za fotografije.

Grad Noto, smešten na obali Japanskoga mora na japanskoj periferiji Išikava, ovih dana suočava se sa brojnim kritikama nakon što je na veliki kip lignje potrošio sredstva koja su bila namenjena za sprovođenje mera u borbi protiv kovida 19. Gradske vlasti su, naime, iskeširale oko 185.000 evra za gigantsku skulpturu kako bi promovisale lokalnu turističku industriju.

Lokalne novine pritom su citirale gradske vlasti koji kažu kako su "leteće lignje" zamišljene kao turistički objekat za pomoć privredi pogođenoj epidemijom koronavirusa. Ružičasto-beli kip ima raširene krakove pored kojih zainteresovani mogu da poziraju za fotografije.

Mnoge regije u Japanu zbog pandemije kovida 19 beleže nagli pad broja turista, a grad Noto, u kojemu je lignja pravi delikates, navodno je od vlade dobio pozamašnu finansijsku potporu kako bi se lakše izborio sa krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

"Skulptura bi možda mogla da dugoročno podstakne turizam, ali mislim da bi bilo bolje da se taj novac potrošio na medicinske radnike kojima u ovim trenucima očajnički treba potpora", rekla je jedna stanovnica Nota.

Japanski turizam se verovatno neće tako brzo oporaviti. Prošlog meseca premijer Jošihide Suga proglasio je vanredno stanje u Tokiju i Osaki, a vlada sada razmatra i proširenje strogih mera za provincije Hjogo te Kjoto.

Mere ograničenja, koje uključuju zatvaranje restorana i velikih trgovina, trebale bi da se završe 11. maja, nešto više od 70 dana pre otvaranja letnjih Olimpijskih igara u Tokiju.

Hirofumi Jošimura, guverner provincije Osaka, gde je bolnički kapacitet za pacijente s težim oblikom kovida 19 već premašio 99%, zatražiće od centralne vlade da produži hitne mere jer se infekcije ne smanjuju tako brzo kao što se očekivalo.

Osim toga, u zemlji je do sad vakcinisano manje od 2% stanovništva. Japan je u utorak izveštavao o više od 4.100 novih slučajeva zaraze, sad imaju 614.000 obolelih, a broj smrtnih slučajeva popeo se na 10.500.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu