Foto: Shutterstock/MH Anderson Photography
Foto: Shutterstock/MH Anderson Photography

Fascinantna priroda: Tajna šarenog kamenja jezera Mekdonald FOTO

Podeli

Od jarko crvene do svetlo smeđe, od modro plave do bledo zelene, šareo kamenje jezera Mekdonald izaziva oduševljenje, kako posetilaca jezera, tako i onih koji ga vide na fotografijama.

Šareno kamenje jezera Mekdonald naročito je popularno među ljubiteljima prirode na društvenim mrežama, a evo i kako je ono nastalo.

Jezero Mekdonald jedno je od 700 jezera Nacionalnog parka Glacier u američkoj državi Montana.

Zbog niskih temperatura koje sprečavaju rast plangtona, voda jezera je neverovatno bistra i providna, čak i na mestima gde je dubina 9 metara. Prekriveni bistrom vodom, prave "zvezde" ovog jezera su njegovi kamenčići duginih boja.

Mekdonald nije jedino jezero bogato ovim šarenim šljunkom, ali je svakako jedno od najpoznatijih.

Koja je "tajna njegovog izgleda", kako je šareno kamenje nastalo?

Nastajalo je vekovima. Kamenje je formirano od crvenih i zelenih stena, i bogato je gvožđem, a boje su rezultat (ne)izlaganja kamena toploti i vazduhu.

Na primer, jarko crvena boja znači da se stena nalazila u plitkoj vodi i da je usled povlačenja i nadolaženja vode često bivala izložena vazduhu.

Tamno zelena boja nam govori da je stena, iako sadrži jednaku količinu gvožđa, formirana u dubokoj vodi, i nije bila izložena kiseoniku.

Hiljadama godina, voda je lomila ove stene na manje komade, a rečna erozija ih je pretvorila u gladak šljunak kom se danas divimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu