Foto: Depositphotos / sainaniritu
Foto: Depositphotos / sainaniritu

Na ovom aerodromu na koronavirus "testiraće" vas psi VIDEO

Podeli

Već mesecima se priča o psima koji potencijalno mogu da otkriju koronavirus, a aerodrom u Dubaiju među prvima u svetu uveo je pse koji mogu da namirišu koronavirus.

Odabranim putnicima zdravstvena uprava u Dubaiju uzimaće bris, a nakon vađenja brisa psi će biti postavljeni u izolacionu sobu, gde će njuškati više uzoraka, piše portal Onemileatatime.

Ako nanjuše tragove koronavirusa, trenirani su da sednu, objašnjava ovaj portal kako tačno funkcioniše proces sa ovim posebno obučenim psima.

Psi su očigledno mogli da identifikuju one koji imaju koronavirus sa 92 odsto tačnosti, a u ovom slučaju rezultati su dostupni u roku od nekoliko minuta, jer nema posebnih laboratorija u kojima se uzorci moraju poslati

Aerodrom sada zahteva da se svi putnici koji prolaze kroz aerodrom testiraju pre putovanja, a oni koji ulaze u Dubai iz područja visokog rizika takođe će morati ponovo da se testiraju po dolasku.

Psi su samo zamišljeni kao dodatni sloj zaštite i ne zamenjuju testiranje, a ovo je relativno brz test koji se može obaviti na putnicima.

Psi na ovom aerodromu sada njuškaju briseve uzete od putnika kako bi utvrdili da li u njihovom mirisu postoje tragovi koronavirusa. Rezultati ispitivanja se vraćaju za nekoliko minuta i očigledno su 92% tačni, a ta tačnost je dobra kada uzmete u obzir da je ovo samo brz test, ali to je daleko od konačnog.

Iako Dubai već ima stroge zahteve za testiranje, ovo je dodatni nivo zaštite, ipak trebalo bi uzeti u obzir i da će pas pogrešno shvatiti miris skoro svaki deseti put, te nije jasno šta se dešava sa putnicima u tim slučajevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu