Foto: Depositphotos / uroszunic
Foto: Depositphotos / uroszunic

Putovanje posle korone: Beograd na top listi gradova da se posete

Podeli

Beograd se našao na listi manje poznatih, a zanimljivih evropskih gradova koje vredi videti.

Putovanja i život, kakav znamo, zaustavili su se, a granice i preduzeća zatvoreni u pokušaju da kontrolišu širenje koronavirusa.

Tako je magazin o putovanjima "Culture trip" napravio svoj predlog zanimljivih gradova Evrope koje treba posetiti čim epidemiološka situacija to dozvoli: A među top destinacijama uvrstili su i Beograd.

Gorepomenuti portal piše da će deo "nove normalnosti" biti usredsređen na to da izađemo i vidimo mesta o kojima smo dugo bili znatiželjni, počev od manje poznatih evropskih gradova.

Ovo su gradovi koje su naveli:

Foto: Depositphotos/ bloodua
Foto: Depositphotos/ bloodua

Beograd

Glavni grad Srbije, Beograd, je kroz istoriju menjao imena. Jedan neslužbeni nadimak koji je zaglavio je "Beli grad", jer njegova tvrđava navodno izgleda belo od reke Save i Dunava piše Culture trip. Kao najveće znamenitosti navode Hram Svetog Save, kao i muzej Nikole Tesle. Magazin naglašava da grad sa 1,7 miliona ljudi, zovu i "novim Berlinom" zbog dinamičnog noćnog života. U klubovima poput KC Grad i Mladosti/Ludosti sigurno ćete zaraditi mamurluk, piše ovaj portal, a najbolje ga je izlečiti turskom kafom koja se može popiti u mnogobrojnim kafićima srpske prestonice.

Foto: Deposithphotos / vvvita
Foto: Deposithphotos / vvvita

Tbilisi

Tbilisi je jedinstveno pozicioniran, i geografski i kulturološki. Ovaj grad na raskršću Evrope i Azije postao je poznat po kulturnoj i modnoj sceni, a u njemu se mešaju sovjetska arhitektura i pravoslavni hramovi. Savetuju obilazak galerija, kao i uživanje u tradicionalnim jelima kao što je kačapuri. Poslednji je uticao na globalnu scenu u poslednjih nekoliko godina, pri čemu su mnogi modni dizajneri i kupci pokazali interesovanje za glavni grad Gruzije od 1,1 milion ljudi.

Foto:Deposithphotos / bloodua
Foto:Deposithphotos / bloodua

Tirana

Oko 2000. godine, glavnom gradu Albanije dodeljen je "novi život", kako piše ovaj portal, zahvaljujući kreativnoj viziji bivšeg gradonačelnika i trenutnog premijera Edija Rame. On je angažovao umetnike da oslikaju zgrade u sovjetskom stilu kaleiodopskim bojama, na koje možete videti u četvrtima Pazari i Ri. Takođe, i u Tirani je jedna od glavnih "atrakcija" turska kafa, koja je na Zapadu retkost. A ako se pitate šta ima na jelovniku u Tirani, čvrsti favoriti uključuju fringe gjize (pečeni sir sa paprikama), tri leće (kolač sa tri različite vrste mleka) i tursku kafu, navodi ovaj portal.

Foto: Deposithphotos/ spe_dep
Foto: Deposithphotos/ spe_dep

Geteborg

Kao drugi po veličini švedski grad, Geteborg, ima značajno manje stanovnika od prestonice. Za početak, Geteborg je upola manji od Stokholma, a i sa manje od 600 000 poznatih vrlo ljubaznih stanovnika, tako da ga možete lako obići peške. Grad presecaju kanali u holandskom stilu, a jako je blizu Norveškoj i Danskoj. Kao lučki grad, Geteborg je takođe miks različitih kultura, a posebno se izdvajaju njegovi restorani "Bhoga", "SK Mat & Människor" i "Thörnströms Kök", navodi Culture trip.

Foto: Deposithphotos / WDGPhoto
Foto: Deposithphotos / WDGPhoto

Gdanjsk

Gdanjsk je jedan zanimljiv i nesvakidašnji evropski grad na severu Poljske. Često nazvan "Mala poljska Venecija", ima uglavnom isti venecijanski šarm, zahvaljujući svojim kanalima koji vode do Baltičkog mora. Danas je Gdanjsk razvijen i moderan grad, i veoma popularan turistički centar na mapi Poljske. Brojne znamenitosti su sjajne za duge šetnje i obilazak grada. Tu su i brojni restorani, kafići, barovi, kao i noćni klubovi. Ovo je grad kulture, ovde se nalaze razni muzeji i galerije. Gdanjsk je grad za nezaboravno uživanje i odmor.

Foto: Depositphotos / rognar
Foto: Depositphotos / rognar

Kordoba

Ovaj španski grad pleni svojom živopisnom arhitekturom, a čuvena je tamošnja katedrala La Mezkvita, izgrađena daleke 784. godine. Poznata je po čak 850 šarenih lukova i mermernih stubova. Tu je i kula Kalahara, kao i uličica Kaleja de las Flores koja vodi na prelepi trg. Ovaj španski grad pleni svojom živopisnom arhitekturom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu