Foto: Depositphotos / furtaev
Foto: Depositphotos / furtaev

Budućnost putovanja avionom: Bez dodira od predaje kofera, do korišćenja WC šolje

Podeli

Uz pandemiju koronavirusa, avio-kompanije širom sveta razmišljaju o promeni poslovanja koja će pružiti putnicima osećaj sigurnosti i zaštite od bolesti. Zbog smanjenog broja putnika, troškovi se smanjuju na svim područjima osim na tom.

Neki aerodromi već razmatraju kako omogućiti putnicima sigurnije putovanje bez kontakata, pa tako u Dalasu već testiraju predaju prtljaga bez osoblja, korišćenje toaleta i pranja ruku bez ikakvih dodira.

"Bez obzira na to kako će novo normalno da izgleda, sve više će se oslanjati na samouslugu", kaže upravnik aerodroma Dallas-Forth Worth International Airport (DFW) Sean Donohue za Reuters.

Aerodrom u saradnji sa avio-kompanijom American Airlines, kojoj je tu i sedište, testira samouslužnu predaju prtljaga, kao i nove tehnologije u toaletima koje isključuju fizički dodir uređaja, od dozera sapuna, preko vodokotlića i držača za papire za brisanje ruku. Senzori na tim uređajima bi trebalo da dojave i zaposlenima kada ih treba nadopuniti.

"Najviše prigovora putnika prima se zbog korišćenja WC šolje", kaže Donohue.

Dallas isprobava tri tehnologije za predaju prtljaga. Ovaj aerodrom jedan je od najprometnijih na svetu, delom i zahvaljujući tome što ga je American Airlines odabrao za glavno prometno čvorište.

Foto: Depositphotos/ jag_cz
Foto: Depositphotos/ jag_cz

Prošle je godine DFW uveo biometrijski sastav u kojemu lice putnika služi kao karta za aerodrom za međunarodne letove, a sad razvija sličnu tehnologiju za dolazak putnika u saradnji sa američkom pograničnom policijom i carinom.

Delta Air Lines otvorio je prvi biometrijski terminal u Atlanti 2018., a neke evropske i azijske avio-kompanije takođe su počele koristiti tehnologije koje se temelje na prepoznavanju lica.To je izazvalo zabrinutost zbog povrede privatnosti.

Aerodrom Dallas testira i nove tehnologije u području dezinfekcije uključujući ultraljubičasto zračenje koje uništava mikrobe pre nego što uđu u klima uređaje.

"Tehnologija je presudna jer može biti vrlo učinkovita", kaže Donohue, i dodaje da je važno i da putnici vide svojim očima šta se događa jer to uliva poverenje.
DFW je u razvoje novih tehnologija uložio milijune dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu