Foto: Depositphoto/ sborisov
Foto: Depositphoto/ sborisov

Postoji više od 40 replika širom sveta: Pre 131 godine otvoren je čuveni Ajfelov toranj

Podeli

Na današnji dan, 31. marta 1889. godine otvorena je jedna od najpoznatijih građevina na svetu, a ujedno i simbol Pariza - Ajfelov toranj.

Tim povodom donosimo vam neke manje poznate činjenice o njemu.

1. Ajfelov toranj je izgrađen je za 2 godine, 2 meseca i 5 dana u spomen stogodišnjice Francuske revolucije.

2. Gustav Ajfel nije idejni tvorac Ajfelovog tornja. Strukturni proračun i dizajn je uradio Moris Kešlen, ali nažalost nije nikad dobio odgovarajuće priznanje. Čak i sam Ajfel nije bio ni oduševljen ovom idejom, ali je ipak poslao glavnog inženjera Stivena Silvestra zahvaljujući čijim preporukama je Ajfel odlučio da kupi patent.

3. Ajfelova kula je visoka 324 metra sa postavljenom televizijskom antenom, do samog vrha ima 1710 stepenica

4. Plan je bio da se posle 20 godina sruši. Sama struktura tornja nije trebalo da bude stalna. Na kraju je grad Pariz odlučio da ga zadrži jer je značajna radio-televizijska stanica, a ne zbog toga što je prelepa,svetski poznata građevina ili slično.

5. Visina Ajfelovog tornja varira tokom godine. Leti visina tornja poraste za oko 17,2 cm. Razlog tome je jer je izgrađen od čelika. Dok se zimi skupi pa je za 15 centimetara niži kada je hladno vreme, a kada duva vetar, pomera se pet do sedam centimetara.

6. Postoji više od 40 replika širom sveta, uključujući upola manju verziju u Las Vegasu i repliku u vernoj veličini u Tokiju.

7. Svakih sedam godina se Ajfelov toranj farba. Za ovo je potrebno 60 tona farbe, 1.500 četki i tim od 25 ljudi.

8. Potrebno je 20.000 sijalica kako bi sijao svako veče. Ovaj posao zahteva tim od 43 čoveka. To objašnjava zašto se boja sijalica menja samo u posebnim prilikama.

9. Ajfelov toranj je igrao važnu ulogu u Prvom svetskom ratu. Toranj je presreo mnoge neprijateljske radio-komunikacije. Tokom Drugog svetskog rata je zamalo bio srušen, kada je Hitler naredio vojnom guverneru Pariza da uništi Ajfelov toranj, general je odbio da to uradi.

10. Zabranjeno je fotografisanje Ajfelovog tornja noću. Dozvola za noćno slikanje se mora tražiti od Društva za komercijalnu eksploataciju Ajfelovog tornja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu