Foto: Depositphoto/	K.Klimenko
Foto: Depositphoto/ K.Klimenko

Napravite kokice i uživajte od kuće: Top-15 filmova o putovanjima koje treba da pogledate

Podeli

Uzbudljivi kadrovi predivnih geografskih predela idealni su za lenčarenje uz ekran, kokice i skupljanje inspiracije za neka buduća putovanja.

Da li uhvatite sebe kako guglate destinacije iz filma već na odjavnoj špici, to znači da je film o putovanjima uspešan, a da je ekipa zadužena za traženje lokacija snimanja dobro odradila svoj posao.

Na listi filmova zahvaljujući kojima ćemo na trenutak smetnuti sa uma trenutnu situaciju i nestati u virtuelnom otkrivanju uzbudljivih gradova ili krajolika koji diraju u žicu. Ima ponešto za svakoga, od srceparajućih komada do urnebesnih komedija. Izdvojili smo sledeće:

1. Praznik u Rimu (1953)
Imdb: 8/10

Holivudski klasik u kojem princeza (Odri Hepbern) i novinar (Gregori Pek) istražuju sve čari Rima filmska su lektira. Pogledajte italijanski biser kroz crno-bele naočare i uživajte u prizorima načičkanih ulica i trgova.

2. Lorens od Arabije (1962)
Imdb: 8,3/10

Remek-delo Dejvida Lina vodi nas na epsko putovanje na leđima kamila po pustinjama Bliskog istoka. Ljubitelje filmske umetnosti oduševljava ova biografska pustolovna drama u čast britanskog diplomate, pripadnika tajne službe, vojnog pilota, arheologa i pisca Tomasa Edvarda Lorensa.

3. Indijana Džouns (1981-2008)

Gotovo je nemoguće ostati ravnodušan na lepote Egipta i Nepala bez želje da otputujete tamo. Filmski serijal odličan je alibi za ostajanje kod kuće, a sada je idealna prilika da to i učinimo bez trunke griže savesti.

4. Forest Gamp (1994)

Imdb: 8,8/10

Ako ste oduvek hteli da putujete SAD, ovo je jedan od filmova koji će vam se svideti. Forestova zarazna ljubav prema životu najbolji je lek protiv lošeg raspoloženja i otkrivanja svih čari životne radosti.

5. Talentovani gospodin Ripli (1999)

Imdb: 7,4/10

U zasigurno jednom od najboljih trilera u poslednjih dvadesetak godina, siromašni mladić (Met Dejmon) pronalazi put do italijanske elite pokazujući nam svu lepotu Sicilije, Rima, Sanrema i Venecije. Izvrsna psihološka triler-drama pokojnog scenariste i reditelja Antonija Mingele uz Dejmona okuplja Džud Loa, Gvinet Paltrou i Kejt Blančet.

6. Gospodar prstenova (2001-2003)

Hobiton je na listi želja svih istinskih zaljubljenika u putovanja. Iako nema ni voza ni aviona za Srednju zemlju, Novi Zeland sasvim je solidna alternativa.

7. Plaža (2000)
Imdb: 6,7/10

Ovaj film spaja ljubitelje rajskih predela Tajlanda i obožavatelje Leonarda Dikaprija. Zbog tirkiznog mora i belog peska možda ćete poželeti da otputujete na proslavljenu plažu Maja, ali ne brinite – zatvorena je do 2021. tako da za čekanje nemojte da krivite izolaciju.

8. Izgubljeni u prevodu (2003)
Imdb: 7,7/10

Spojeni setom i usamljenošću, Bob Haris (Bil Marej) i Šarlot (Skarlet Johanson) gube se i ponovno pronalaze u drami koju potpisuje Sofija Kopola. Osim priče o prijateljstvu i onome što je očima nevidljivo, sjajan duo uvešće vas u ludilo Tokija i svega što on nudi.

9. Mala mis Sanšajn (2006)

Imdb: 7,8/10

Smatrate li da su vaša putovanja iz detinjstva bila traumatična, pogledajte kako izgleda putovanje sve samo ne obične američke porodice koja će učiniti sve da njihova Oliv postane mala mis Amerike. Debitantsko ostvarenje Džonatana Dejtona i Valeri Faris izvrsna je crna komedija koju je publika zavolela na prvo gledanje.

10. U divljini (2007)
Imdb: 8/10

O ovom filmu mišljenja su podeljena, ali neosporna je lepota lutanja sa pogledom na planinske vrhove, nepregledne doline, predivne reke i divljinu Aljaske. Adaptacija knjige Džona Krakaukera priča je o životu i smrti mladog avanturiste Kristofer Makandles. Režiju i scenario potpisuje Šon Pen.

11. Ponoć u Parizu (2011)

Imdb: 7,7/10

Priča o čarobnom Parizu, kako ga vidi Vudi Alen, romantična je fantastika koja prati scenaristu Gila Pendera (Oven Vilson) koji odlazi na putovanje sa verenicom (Rejčel Makadams). Kao i mnogi turisti u Gradu svetlosti, Gil kreće stopama najvećih pariških umetnika koji su osim u umetnosti uživali i u zabavi i apsintu.

12. Mamurluk 2 (2011)

Imdb: 6,4/10

Šta se desi u Vegasu, ostaje u Vegasu, ali ono što se veseloj ekipi dogodilo u Bangkoku teško se može i zamisliti. U nastavku komedije "Mamurluk" Stu zajedno sa prijateljima putuje na egzotični Tajland na venčanje. Neki Mamurluku 2 zameraju da nije dobar kao prvi deo, ali doza znatiželje o Bangkoku može se zadovoljiti.

13. Tajni život Voltera Mitija (2013)

Imdb: 7,3/10

Ovaj film je pravi primer za strast prema putovanju, onog osećaja kad svakim delom tela želimo da istražimo mesta na kojima nismo bili i svaku sekundu da pretočimo u nezaboravne uspomene. Krenite sa njim na Island, Grenland i Himalaje.

14. Divljina (2014)
Imdb: 7,1/10

U inspirativnom filmu o snazi i hrabrosti Riz Viderspun navukla je gojzerice i planinarski ranac kako bi nam predstavila Šeril Strejd, književnicu koja je prošla Pacifik Krest Trejl nakon gubitka majke. Borbu sa samim sobom, kroz blato, pustinje i divljinu jedne od najatraktivnijih planinarskih staza sveta vredi pogledati, makar i na ekranu.

15. Zovi me svojim imenom (2017)
Imdb: 7,9/10

Film Luke Gvadanjina je poput vodiča za početnike po idiličnim italijanskim selima. Ako ste ikada želeli da istražite prašnjave puteljke Bergama i Lombardije, da se provozate biciklom stoletnim trgovima i uživate u svetlucanju vode na jezeru Garda, ovo je film za vas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu