Foto: B92, A.K.
Foto: B92, A.K.

Vuhan godinu dana posle: Od centra svetske košarke do epicentra virusa

Podeli

Kineski grad Vuhan je u žiži javnosti prethodnih nekoliko dana zbog korona virusa koji je već odneo nekoliko života i nastavlja da se širi i van granica Kine.

Naime, virus iz porodice SARS-a (teški akutni respiratorni sindrom), pojavio se prošlog meseca u gradu Vuhanu u provinciji Hubej, i proširio se u više zemalja Azije, a prvi slučaj je zabeležen i u SAD. U Vuhanu su vlasti naredile obavezno nošenje maski na javnim mestima, prenose svetski mediji.

Još po jednoj vesti se daleko čulo za Vuhan - i to pre samo manje od dana, kada je javljeno da će u ovom gradu biti zatvorene sve saobraćajnice i transportne mreže, dok je građanima savetovano da ne napuštaju grad.

Korona virus - sve što treba da znate

I dok su mnogi za Vuhan čuli tek sada, ovaj grad ima da ponudi mnogo toga putnicima i turistima.

Čak 223 zida okruživala su nekada Vuhan, grad sa oko 11 miliona stanovnika.

Foto: B92, A.K.
Foto: B92, A.K.

Čine ga zapravo tri grada povezana mostovima: Vučang, Hankou i Hanjang. Hanjang je stari industrijski centar, Hankou je finansijski centar, a Vučang je deo u kom se nalazi najviše univerziteta i istraživačkih stanica, pa ga možemo nazvati i tehnološkim centrom.

Most Jangce koji se nalazi u ovom gradu je prvi most koj prelazi preko reke Jangcekjang, a izgrađen je 1955. godine. Na njega mogu da se popnu i pešaci, a pogled sa vrha na grad i reku predstavlja fenomenalan prizor.

Foto: B92, A.K.
Foto: B92, A.K.

Planina Vudang ne pruža pogled na grad, nego na okolne planine. Na vrhu se nalazi zdanje za sve one koji praktikuju taoizam, a ulaz je dopušten svakome ko se popne do samog vrha planine.

"Jezero sa 99 obala" predstavlja pravo osveženje za sve koji se umore od višemilionskog grada i užele se prirode. Okružuje ga, otprilike, 50 kvadratnih kilometara zelene površine.

Foto: B92, A.K.
Foto: B92, A.K.

Muzeji su ono što dodatno oplemenjuje Vuhan: Muzej Revolucije i Muzej geologije daju dvostruki kontekst životu prethodnika: Prvi objašnjava razloge i posledice Kineske revolucije, a u drugom se nalaze važni delovi istorije sveta koji uključuju skelete dinosaurusa i kristale.

Hram Guiđuan iz vremena dinastije Ćing predstavlja jedan od četiri najveća hrama u Hubeju. I dalje služi prvobitnoj nameni, a za turiste je zatvoren kako bi oni koji u njemu meditiraju imali svoj mir. Tu su, takođe, izloženi i mnogi predmeti koji na sebi imaju elemente budizma.

Foto: B92, A.K.
Foto: B92, A.K.

Vuhan je tokom 19. veka bio najrazvijeniji grad centralne Kine, a danas je poznat kao politički, finansijski, kulturni, ekonomski i transportni region u kom se nalazi.

U ovom gradu, inače, prošle godine reprezentacija Srbije igrala je utakmice Svetskog prvenstva u košarci kada su napravljene i fotografije koje su pred vama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu