Foto: Depositphotos/emaria
Foto: Depositphotos/emaria

Spoj umetnosti i boemskog života: Najlepši barovi za ljubitelje umetnina FOTO

Podeli

Iako većina negira da svet umetnosti i alkohol često idu ruku pod ruku, umetnici i pisci svoju su inspiraciju tražili u piću pa nije ni čudo što su neki barovi odlučili da umetnost bude deo njihovog koncepta.

Ovaj trend specifičan je za velike gradove, poput Londona, Njujorka ili Pariza, ali i gradove poput Kluž-Napoke i Sent Pol de Vensa. U ovim barovima, osim što možete uživati u umetninama, možete popiti i čašu vina i osloboditi se svakodnevnih briga.

Skeč, London

Skeč je umetnički prostor u kome se služi hrana i piće. Otvoren je 2003. godine, a otvorili su ga poznati ugostitelj Murad Mazouz i legendarni francuski kuvar Pjer Ganjer. Smešten je u zadivljujućem prostoru iz 18. veka u Ulici Konduit, Majfer. Hrana, muzika, piće i umetnost čine mešavinu koju su vlasnici želeli da postignu i u tome su uspeli. Svako ko je posetio ovo mesto ostao je očaran. Skeč pokreće umetnost, ne samo stalnom izložbom umetnina Davida Šrigleja (oko 300 umetnina), već je umetnost svuda. U zidovima, podovima, tepihu, kupatilima, plafonu, gde god da pogledate.

Saks, Kluž-Napoka

U ovom rumunskom gradu nalazi se jedan od najlepših umetničkih barova i zove se Saks. Kada uđete u ovaj bar, ne znate jeste li u vinskom baru, umetničkoj galeriji ili koncertnoj dvorani za džez i bluz. Saks je projekat grupe prijatelja koji ima za cilj da pokaže da umetnost ne pripada samo muzejima i galerijama. Oni žele da pomešaju umetnost i svakodnevicu. Inače, ovaj grad je poslednjih godina sve više središte savremene umetnosti. Smešten je u blizini Univerziteta za umetnost i dizajn. U ovom baru nalaze se slike rumunskih umetnika, skulpture, instalacije te dizajnerski nakit. Osim toga, Saks je domaćin raznih izložbi.

La Colombe d'Or, Sent Pol de Vens

U ovaj grad u Francuskoj zaljubilo se mnogo umetnika i oni su u njemu ostavili svoj trag. Čak i da ne znate ovaj istorijski podatak, umetnost se oseti u vazduhu. Ulice su uske, šarmantne i prepune umetničkih galerija.

U ovom gradu umetnosti nalazi se i svetski poznati umetnički hotel, s jednako poznatim umetničkim restoranom "La Colombe d'Or". Restoran je 1920. godine otvorio lokalni poljoprivrednik Pol Ru, piše Klix.ba. Tokom Drugog svetskog rata, mnogi umetnici potražili su utočište u ovom gradu, a Pol Ru je bio dovoljno predusretljiv da ih primi, a umesto novca umetnici su mu poklanjali umetnička dela. Tako ovo mesto ima impresivnu zbirku dela ikonskih umetnika poput Matisea, Pikasa, Légera, Brakea i Šagala. Ono što je neverovatno jeste to da sve ove slike ležerno vise na zidovima, kao i sve druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu