Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bajkoviti gradovi Holandije, 1. deo

Podeli

Prestonica vredi pažnje, ali ova fascinantna zemlja nudi mnogo više. Ukoliko biste voleli jednog dana da organizujete turu po Holandiji, neke od sledećih gradova bi obavezno trebalo da uključite u svoj raspored.

Kada se pomenu gradovi Holandije, uglavnom se odmah pomisli na Amsterdam. Mnogi turisti, nažalost, i ne odu nikada dalje od toga.

Posetu Holandiji završe propuštajući bogatstvo istorije, pejzaža, iskustava i, naravno, neke od najlepših gradova ove zemlje.

Harlem

Gradić je smešten na 15 minuta vožnje vozom od Amsterdama. Možete ga posetiti u okviru jednodnevnog izleta ili provesti ovde nekoliko dana, navodi Travelmagazine.

Harlem je šarmantni grad gde se istorija oseća na svakom koraku.

Na glavnom trgu (Groote Markt) nalaze se prelepe stare građevine. Najzanimljivije su rimokatolička katedrala Svetog Bava, gradska kuća (gde je i Turistička organizacija) i građevina Vleeshal.

Ukoliko želite da saznate više o istoriji grada, posetite mali Arheološki muzej smešten u podrumu ove zgrade. Takođe, u Harlemu se nalazi prvi i najstariji muzej u Holandiji, muzej Teylers. Ako ste ljubitelj muzeja, tu je i muzej Fransa Halsa, jednog od najpoznatijih holandskih slikara 17. veka koji je upravo ovde i živeo.

Harlem je puno puta proglašavan najboljim holandskim šoping gradom, tako da ćete naići na mnoštvo malih prodavnica dok lutate po starom gradskom jezgru. Uz obilje ljupkih restorana nećete ostati ni gladni.

Harlem se nalazi odmah pored nacionalnog parka Zuid-Kennemerland. Možete prošetati delom staze holandske Nacionalne obale koja prolazi kroz park ili provesti dan na plaži.

Utreht

Utreht je grad koji će zaokupiti vašu maštu. Šarm starog sveta isprepletan sa modernom dušom grada čini ga jednim od najboljih mesta za posetu u Holandiji.

Za ovaj grad najbolji savet je da lutate kaldrmisanim gradskim ulicama i duž kanala. Grad je prepun zanimljive arhitekture, slatkih kućica i prodavnica kojima nećete moći odoleti. Kada ogladnite svratite u "Waffel", gde možete probati tradicionalni holandski kolač "stroopwafel" (u prevodu, vafl sa sirupom).

Duž mreže kanala nanizane su tipične holandske kuće, a odličan način uživanja u ovim plovnim putevima je obilazak kanala brodom. Brodići su natkriveni, tako da obilazak ne zavisi od vremenskih prilika. Ako se osećate avanturistički, možete unajmiti i pedalinu.

Ne propustite najbolji pogled na grad sa vrha tornja Katedrale, inače najvišeg zvonika u Holandiji. Do vrha vas vodi 465 stepenica, ali pogled koji se pruža vredi svakog koraka! Iako je Utreht idealno posetiti u proleće, može se reći da je savršen za posetu tokom cele godine.

Hag

Ko nije posetio Hag, na pomen njegovog imena odmah će pomisliti na političko središte Holandije. Istina jeste da se ovde nalazi sedište holandskog parlamenta u Binenhofu (Binnenhof), kao i Međunarodni krivični sud i Međunarodni sud pravde UN (smešten u Palati mira). Palata Nordejnde (Noordeinde), iz 16. veka, smeštena u srcu grada, radno je mesto holandskog kralja.

Međutim, Hag nudi mnogo više od politike. Ovde ćete naći šarenolike svetske kuhinje kao i neke od najpoznatijih holandskih galerija. U Kraljevskoj galeriji slika Maurichejs (Mauritshuis), muzeju koji je nekada bio rezidencija princa Morisa od Nasaua, nalaze se neka od najpoznatijih dela holandskih umetnika poput Vermera ("Devojka sa bisernom minđušom") i Rembranta ("Čas anatomije doktora Nikolasa Tulpa").

Kada završite obilazak gradića, nagradite sebe opuštajućim danom na peščanoj plaži u Ševeningenu, gradskom kupalištu smeštenom na 15 minuta od centra.

Gauda

Ako vas zanimaju tipični gradovi Holandije, Gauda je sigurno jedan od najlepših. Poseta ovom gradiću može biti jednodnevni izlet iz Amsterdama, jer je udaljen manje od sat vremena vožnje vozom. Osim toga, relativno je mali i pogodan za pešake.

Glavne znamenitosti Gaude nalaze se na glavnom Pijačnom trgu. Tu je Gradska skupština, jedna od najlepših u zemlji, sa istaknutim crveno-belim kapcima na prozorima. Ovde se nalazi i zanimljiva građevina (Goudse Waag), koja je u 17. veku korišćena za merenje sira, a danas je pretvorena u muzej o istoriji sira sa prostorom za degustaciju. Od aprila do avgusta, ovde se organizuje i pijaca istoimenog sira što je pravi praznik za ljubitelje ovog proizvoda.

Odmah iza Pijačnog trga nalazi se impresivna Crkva svetog Jovana (Sint-Janskerk). Izgrađena je u gotičkom stilu i najduža je crkva u zemlji. Čuvena je po prelepim vitražnim prozorima, poznatim kao “Goudse glazen”. Naravno, i Gauda ima neverovatno živopisne kanale. Na kraju krajeva, ipak ste u Holandiji! Istražujte delove grada dalje od glavnog trga i uživajte u njemu šetajući čarobnim gradskim ulicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 20191 idi na stranu