Foto: Shutterstock/ Georgios Tsichlis
Foto: Shutterstock/ Georgios Tsichlis

Zovu ga najromantičnijim gradom Grčke, a nalazi se na Peloponezu FOTO

Podeli

Nafplio je za mnoge neotkriveno blago Grčke i važi za najromantičniji grad ove zemlje.

Pročitajte i:

Nafplio, mistika Peloponeza i hedonistički raj

U Saronskom zalivu nalazi se prelepi grad Nafplio, koji neretko nazivaju najromantičnijom destinacijom u Grčkoj. Prvobitna prestonica moderne države Grčke (1823-1834) može se pohvaliti zapanjujućom venecijanskom arhitekturom, kao i strukturama iz vladavine Osmanlija.

Ovaj živopisni grad za mnoge je neotkriveno blago Grčke i zato vam predstavljamo nekoliko činjenica zbog kojih ćete se zaljubiti u ovaj grad.

Udaljen je samo dva sata od Atine

Ukoliko planirate putovanje kroz Peloponez i da u Atini provedete nedelju dana, a potreban vam je mali beg od grčke metropole, odlazak u Nafplio je možda upravo ono što će zadovoljiti sve vaše želje.

Na dva sata vožnje od glavnog grada Grčke, u Nafplio možete da odete automobilom, pa čak i autobusom. Putovanje ide kroz severni deo Peloponeza, pa se spremite da uživate u prelepom regionu i predelima.

Odlično mesto za otkrivanje grčke istorije

Nafplio je dom Arheološkog muzeja, smeštenog u prelepoj venecijanskoj zgradi na trgu Sintagma. Stalna postavka prikazuje neke od najstarijih ostataka paleolitskog doba i uključuje nakit, odeću, skulpture, keramiku i retke artefakte iz neolitskog perioda.

Vodič kroz tajne Grčke: Nafplio

Raj za šetače

Nafplio je odlično odredište za ljubitelje šetnji. Srce Starog grada, sa lavirintom uskih ulica, skrivenim trgovima i divnim neoklasičnim vilama, očaravajuće je za sve posetioce.

Istraživanje ostatka regiona

Saznajte i:

Biser Peloponeza: Grčki grad u koji ćete se uvek rado vraćati

Sjajna lokacija u Saronskom zalivu čini Nafplio savršenom bazom za odlazak na mnoga arheološka nalazišta na Peloponezu. Pozorište Epidaur i drevni gradovi Korint, Mikena i Tirins udaljeni su tek nekoliko kilometara od živopisnog grada. Ljubiteljima vina biće drago da saznaju da je u blizini i vinogradarska regija Nemea, koja nudi brojne mogućnosti degustacije vina.

Plaže i usamljene uvale

Nafplio ima sve za savršen letnji odmor: živopisne restorane i kafiće, dinamični gradski centar i obližnje plaže. Šetajte šetalištem uz obalu i doćićete do niza plaža, uključujući Arvanitiju, Neraki i Karathonu, dugačku peščanu plažu.

Dalje, devet kilometara od Nafplia, Tolos je još jedno popularno odredište za kupanje, ali ukoliko tragate za nešto mirnijim uvalama, obližnji Kastraki je definitivno pravo mesto za vas.

Grad je prepun zamkova i tvrđava

Grad se takođe može pohvaliti impresivnim ostacima iz svoje zanimljive prošlosti… Najpre to su čak tri tvrđave, zatim spektakularni dvorac Palamidi, smešten iznad Nafplia, koji su izgradili Mlečani 1711–1714. Do vrha vas vode stepenice, a gore vas čeka pogled na celo područje. Svakako će vas impresionirati i vrata iz bronzanog doba na tvrđavi Acronauplia koja stoji visoko iza Starog grada. Korišćena kao zatvor do 1950-ih, tvrđava je danas u ruševinama, ali je ipak vredi posetiti.

Bourtzi, koji se nalazi na malom ostrvu pored luke, takođe su izgradili Mlečani u 15. veku. Dugi niz godina ova tvrđava je bila dvorac, potom zatvor, posle i hotel, zatim kancelarija za turizam, ali i rezidencija za ministre iz grčke Vlade. Bourtzi se danas koristi za održavanje kulturnih događaja i koncerata tokom leta, uz organizovan brodski prevoz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 363 idi na stranu