Foto: Depositphotos / anyaberkut
Foto: Depositphotos / anyaberkut

Pet najboljih grčkih skrivenih destinacija

Podeli

Grčka je poznata po hiljadama plaža koje su turistički mamci, a svake godine u zemlju dovode milione putnika. Ali šta je sa njenim skrivenim draguljima, obalama koje su gotovo prazne?

Posetioci Grčke uvek su bili zapanjeni divljim mediteranskim terenom koji se sastoji od zapanjujućih plavih voda, zlatnih plaža i neverovatnih pejzaža.

Međutim, ova mala, a opet sjajna zemlja krije mnoštvo tajnih mesta. Većina posetilaca Grčke sigurno će znati ostrva Santorini, Mikonos, Krf i Rodos. Međutim, vrlo je malo onih koji znaju obilje skrivenih destinacija koje nude jedinstveno grčko i tradicionalno iskustvo.

Od skrivenih plaža do čitavih ostrva, Grčka nudi širok spektar mogućnosti onima koji traže mir i tišinu tokom letnjeg odmora. Evo nekoliko opcija.

Krit, Ravdouha

Kritsko selo Ravdouha je, prema mnogima, jedno od najtradicionalnijih mesta u Grčkoj. Smešteno je na zapadnom delu ostrva, 21 km od grada Hanje.

Ravdouha je malo, prelepo selo, ima nešto više od 130 stanovnika, nalazi se na prilično povišenom položaju, na vrhu brda, odakle je moguće diviti se fantastičnom pogledu na zaliv Kisamos, dok postoji divna plaža u blizini.

Njegovo ime potiče od grčkog izraza ravdi, usko vezanog za reč "ravdizo" (za nabacivanje nečega) koja opisuje vetrove koji pogađaju to područje, obično idealno za vežbanje ronjenja sa maskom.

Selo još uvek poznato po masovnom turizmu, što ovom području daje dašak mira i tišine. Ipak, mnogi Grci obožavaju posetu i posebno jedinstvenoj obali. Ovde su visoke litice i stene savršeno mesto za ribolov.

Lipsi, Južni Egej

Ostrvo Lipsi (ili Leipsoi) prilično je sićušno i izolovano ostrvo Dodekaneza.

To je jedno od onih savršenih egejskih ostrva koje treba posetiti kako biste pobegli od stresa i rutine. Budući da ne postoji direktna dnevna veza preko kontinentalne Grčke, bliže mogućnosti za dolazak bile bi sa drugih ostrva Dodekaneza, poput Lerosa, Patmosa, Rodosa, Kalimnosa i Kosa.

Lipsi je grozd ostrvaca smeštenih na jugoistoku Egeja. Skupno ime potiče od najvećeg ostrva od svih, Lipsi, koje čine mape kopna spojene uskim vratom. Niska brda i doline, kao i kamenita obala i nekoliko zaliva, deo su pejzaža Lipsija.

Automobili i putevi nisu česti na ostrvu, pa se većina akcije odvija duž pešačke staze uz obalu mora. Takođe se mogu obići mala ribarska luka i različite taverne.

U jedinom gradu na ostrvu koji se zove Horio (što doslovno znači selo), možete probati čuveni recept za hobotnicu na ostrvu u jednoj od mnogih taverni. Noću se ova mesta pretvaraju u mesta okupljanja na koja ljudi mogu otići na piće i živu muziku.

Alipa, Mani

Alipa je skriveno mesto smešteno u grčkoj regiji Mani, jednom od tri poluostrva Peloponeza, u južnoj Grčkoj. Regija je poznata po obalama i zelenkasto-plavim kristalnim morima.

Alipa se može pohvaliti veličanstvenom plažom sa kristalno čistim vodama, zaista inspirativnim mestom za miran odmor.

Divlja lepota, živopisni pejzaži, grubo kamenje i tirkizna voda stvaraju vrhunsko iskustvo odmora. Područje Alipe je bukvalno skriveno između veličanstvenih sela.

Ova jedinstvena morska luka u Maniju dočekuje posetioce plažama od kristalno čistog mora i netaknutih belih šljunka. Mali zaliv sa prirodnim pejzažem jedinstvene lepote, gomilom taverni i opuštena atmosfera inspirisali su film Džona Kasavetesa, Tempest.

Lihades, Evija

Vulkanska ostrva Lihades, na jugozapadu Evije, satkana su od crnog kamena, a osim delfina, posećuju ih i foke.

Videti ovaj deo Grčke koji nije komercijalizovan i uživati u autentičnom životu Grka svakako je nešto što ne treba propustiti prilikom boravka na ovakvoj destinaciji.

Kompleks se sastoji od ukupno sedam ostrva i ostrvaca. Najveće od njih je Manolija i jedina je u prošlosti imala stanovnika.

Najveće ostrvo Manolija ima prelepu plažu, koju leti poseti nekolicina turista. Sedam ostrva prošarano je plažama stvorenim vulkanskim uvalama.

Često se nazivaju grčkim Maldivima. Ostrva su nastala kao rezultat snažnog zemljotresa pre hiljada godina i vulkanske aktivnosti. Smatralo se da je ime dobilo po sluzi boga Herkula, Lihasu, a do ostrva se može doći brodskim izletima iz luke Kavos u Eviji.

Donusa, Kikladi

Pročitajte još:

Najduža peščana plaža u Evropi je u Grčkoj VIDEO

Donusa je malo ostrvo na jugoistočnoj strani arhipelaga Kikladi u Grčkoj.

Leži nedaleko od ostrva Amorgos i istočno od najvećeg kikladskog ostrva Naksos.

Površina je 13,75 kvadratnih kilometara i sastoji se uglavnom od planina, brda, stena i nekih grmova.

Ostrvo ima prečnik koji nije duži od pet kilometra, a najviša tačka je 363 metra. Ostrvo je naseljeno sa samo 167 stanovnika, koji s ponosom nazivaju ovaj mali kamen "domom".

Donusa ima malu luku u Stavrosu, svom glavnom naselju, koje ima trajektne rute do Nakosa i Amorgosa. Međutim, ostrvo nije direktno povezano sa kontinentalnom Grčkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 363 idi na stranu