Foto: Depositphotos /  Hintau_Aliaksey
Foto: Depositphotos / Hintau_Aliaksey

Zašto je građanima Srbije toliko važno da se grčke granice otvore? "Zaista smo razočarani"

Podeli

Grčka je odlučila da granice i dalje ostanu zatvorene za turiste iz Srbije, ali nameće se pitanje zašto je uopšte važno da se one otvore, budući da je leto već gotovo.

Odluka o zabrani ulaska za naše građane ostaje do 25. oktobra, potvrđeno je u grčkom ministarstvu za civilnu zaštitu.

Leto je završeno, a samo mali broj naših turista bi otišlo putem drevne zemlje Helade. Broj obolelih u Grčkoj se povećava, a u određenim delovima zemlje pooštravaju se mere usled pandemije koronavirusa, stoga je pitanje i koliko naših turista je bilo spremno da preuzme rizik i počasti sebe odmorom u ovoj godini, koju je obeležila globalna pandemija.

Međutim, nisu samo turisti pogođeni ovom odlukom. Mnogi naši državljani imaju nekretnine u Grčkoj, te na njih ova odluka i te kako utiče.

Vlada Grčke, osim što je odlukom o produženju zabrane ulaska u zemlju devastirala turizam na severu, uticala je i na one koji se tamo leče, a i na turističke radnike, objašnjava za B92.net Ana Nikolić, vlasnica turističke agencije na Tasosu.

Prvi srpski turisti na Lefkadi:"Govorili su nam da nema šanse da stignemo. Kao u karantinu smo"

"Mi smo zaista razočarani odlukama grčke vlade i kada su u pitanju turisti, ali i obični građani. Upropastili su sezonu, ostavili veliki broj sezonskih radnika bez posla, mnogo porodica bez prihoda za čitavu godinu. Što se tiče domaćih agencija i one imaju brojne probleme i velike prepreke da prevaziđu čitavu situaciju. Što je najgore, niko od nas ne zna još šta će se desiti sa narednom sezonom jer je već sada očigledno da se turizam ne može tako lako oporaviti bar još godinu-dve dana", ocenila je Nikolićeva.

Pitali smo vas hoćete li ići u Grčku 2021: "Sanjamo je kao Šurda"

Grčka država je donela propis kojim je turističkim poslenicima omogućila da novac koji im je uplaćen ne moraju da vrate - da mogu da ga vrate početkom 2022. godine.

Stoga još jedan od prioriteta jeste odlazak turističkih radnika u Grčku kako bi se napravila organizacija za sledeću godinu.

O novoj sezoni se još ne razmišlja

Foto: Depositphotos/ Arsty
Foto: Depositphotos/ Arsty

Pročitajte još:

Sve grčke rampe: Koliko činova je imala srpska drama?

B92.net anketa: Da li planirate da letujete u Grčkoj sledeće godine?

"Moramo da preživimo": 2021. godina opstanka

Pojedini turistički poslenici smatraju da će od pomoći koju su dobili od EU odvojiti značajna sredstva za hotelijere koji su pretrpeli velike gubitke ove sezone i da će im tako nadomestiti gubitak zbog ovakvih odluka. Drugi međutim, navode da se grčkoj državi više isplatilo da odvoji novac kao pomoć hotelima, nego da dozvoli da se virus nekontrolisano unese preko kopnenih granica jer bi lečenje i turista i lokalnog stanovništva, ali i karantin koštao više.

Kako je Igor "probio Solunski front": "Odluka carinika nije mi delovala ljudski" VIDEO

Ima i onih koji smatraju da se grčka vlada nije uopšte udubila u problematiku propale sezone na severu, jer su koncentrisani na turizam samo na jugu Grčke.

Među grčkim hotelijerima nema optimizma, već smatraju da se granice neće otvoriti do kraja godine. Uopšteno, o novoj sezoni se ni ne razmišlja. Na dnevnom nivou ima između 300 i 400 zaraženih, a najveći broj je u Atici, dve trećine. Naredna sezona i otvaranje hotela će po svemu sudeći doći kasnije na red za razmatranje.

Grci neumorni: Evo do kada građani Srbije neće moći da pređu granice

Grci su donosili odluke preko noći, a granica je za naše turiste bila otvorena svega nekoliko dana, od kada je počela igra po živcima sa brojanjem obolelih i zabranama ulaska. Ostaje da se vidi kako će sve ove odluke uticati na sledeću sezonu, jer su naši turisti ovog leta bili okrenuti drugim destinacijama.

Ispovest naše turistkinje: "Sad razmišljam da je dobro što su baš nas izabrali da testiraju"

Sve u svemu, ostaje nejasno zašto našim građanima nije dozvoljen ulazak u Grčku uz negativan test.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 363 idi na stranu