Foto: Depositphotos / Sonar
Foto: Depositphotos / Sonar

Sve grčke rampe: Koliko činova je imala srpska drama?

Podeli

Ove godine Grci su donosili odluke "preko noći", a granica je za naše turiste bila otvorena svega nekoliko dana, od kada kreće konstantna igra nerava.

Podsetimo na početak leta. Tada su grčke vlasti obećale da će granice za naše turiste biti otvorene od 15 juna.

Tada je granica između Bugarske i Grčke otvorena za državljane Srbije, ali je granica između Severne Makedonije i Grčke otvorena samo za transport robe, dakle preko dugačkih kolona koje su tada formirane u Bugarskoj srpski turisti su ulazili u Grčku - neki uz testiranje, neki bez.

Takođe bili smo i svedoci turista koje su vraćali nazad sa granice, ali i turista koji su prolazili granicu.

Potvrđeno za B92.net: Srbi u Grčku ne pre 1. jula, u kolonama i bebe; "Vratili su nas nazad"

Zatim su građani Srbije koji su preko Bugarske krenuli za Grčku izjavili da su ih sa granice vratili i rekli da će im ulazak biti omogućen tek od 1. jula, iako je ranije najavljeno da je granica Grčke za državljane Srbije otvorena od 15. juna.

Rampa broj 1

"Srbi definitivno neće moći da uđu u Grčku sve do 1. jula. Svi polasci preko agencija do ove destinacije su obustavljeni", rekli su tada iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Foto: depositphotos/ Hintau_Aliaksey
Foto: depositphotos/ Hintau_Aliaksey

Rampa broj 2

Iako je najavljeno da će od 1. jula biti sproveden treći korak u restartovanju turizma Grčke, pa će između ostalog biti otvoren najveći granični prelaz Grčke, Evzoni, do toga je došlo samo na kratko.

Naime, tada smo bili svedoci da je u kratkom vremenskom periodu došlo do otvaranja, a zatim i do ponovnog zatvaranja ovog graničnog prelaza.

Tog dana, prvi čarter let sleteo je na Skijatos i činilo se da će od sezone ipak nešto da uspe.

Ispovest naše turistkinje: "Sad razmišljam da je dobro što su baš nas izabrali da testiraju"

Inače, iako je na kratko granični prelaz bio otvoren, a srpski turisti nesmetano prolazili, o čemu su svedočili pojedini koji su preko njega uspeli da uđu u ranim jutarnjim satima, rampa je ipak, od 6. jula ostala spuštena do, kako je tada najavljivano, sredine jula.

Nedugo zatim, stigla je naime i potvrda iz ambasade Srbije u Atini. Oni su naveli da će prelaz Evzoni ostati zatvoren do 15. jula, a svi koji su se tada nalazili u Grčkoj mogli su da završe letovanje.

Foto:Depositphotos / xtrekx
Foto:Depositphotos / xtrekx

Pročitajte još:

Srbi zarobljeni u redovima na grčkoj granici: Opšta konfuzija na prelazu Promahonas VIDEO

Revidiranje odluka na svakih 15 dana

Turističke agencije su, čim je najavljeno zatvaranje grčke granice za turiste iz Srbije zbog pogoršanja zdravstvene situacije širenjem pandemije virusom, otkazale sva putovanja koja nisu mogla da se realizuju do početka zabrane ulaska u tu zemlju.

Nekoliko dana kasnije grčki mediji preneli su vest da je većina zaraženih turista iz Srbije, kao i da je to polovina novih slučajeva u Grčkoj.

Lefkada: Petočlana porodica iz Srbije u bolnici zbog koronavirusa

Nedugo zatim, 15. jula nova zabrana je stupila na snagu, a da će granice biti otvorene 1. avgusta očekivali su turistički radnici dveju zemalja, ali i mnogi turisti.

Foto: depositphotos/ wirojsid
Foto: depositphotos/ wirojsid

Pročitajte još:

Grci prelomili: "Apel niko nije čuo"

Grčka bez sluha čak i za bolesne: "Uništili su sebi sezonu"

Iako su mnogi bili spremni da u avgustu odu putem drevne zemlje Helade, ovog leta Grčka nas je naučila da se sve može preokrenuti preko noći i da su razni raspleti mogući.

Srpski državljani sa nestrpljenjem su očekivali revidiranje odluke o graničnim prelazima Grčke, ali pošto je zabrana produžena mogli su samo da čekaju 15. avgust i novo revidiranje odluke.

A nova mera stupila je na snagu već 12. avgusta kada je mera zabrane ponovo produžena do 31. avgusta, da bi zatim rampa ostala spuštena do 15. septembra, a ovog meseca produžena do kraja septembra kada su se sve nade za kupanjem u ovoj zemlji ugasile.

Grci su prelomili, a iz ambasade Srbije u Atini potvrdili za naš portal da odluka o zabrani ulaska važi do 30. septembra.

"Državljani Srbije ne mogu ući u Grčku. Izuzetak su državljani Srbije koji imaju regulisan boravak u Grčkoj ili nekoj od zemalja EU ili Šengena, kao i posebne kategorije građana – vozači kamiona, studenti, sezonski radnici u poljoprivredi, lica koja dobiju odobrenje od Ambasade Grčke u Beogradu i sl.", navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Iako je naša država već nedeljama sa najnižim brojem zaraženih u regionu, Grci su ostali neumoljivi i držaće spuštenu rampu i posle 15. septembra.

Ovom odlukom padaju sve nade i spekulacije da će se u zemlju Helena moći sa negativnim PCR testom.

Ostaje da se vidi kako će sve ove odluke uticati na sledeću sezonu, jer su naši turisti ovog leta bili okrenuti drugim destinacijama.

Pitanje je koliko njih se uželelo Grčke, a koliko je upoznalo druga odmarališta i odlučilo da i sledeću sezonu provede tamo.

Retrospektivu burnog leta 2020. pročitajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 363 idi na stranu