Foto:  magico110/shutterstock
Foto: magico110/shutterstock

Poskupele putarine: Koliko će nas koštati put do Crne Gore, Grčke i Hrvatske?

Podeli

Važna stavka na balkanskim putovanjima do mora jesu putarine. Na auto-putevima u Srbiji je od 1. aprila na snazi nov cenovnik putnih taksi koje su veće za 14 odsto. Vozači putničkih automobila uglavnom plaćaju 200 dinara više, ali je prosek poskupljenja 50 dinara. I zemje su regionu su uvećavale cene putarina, a mi vam u nastavku donosimo pregled cena do Crne Gore, Grčke, Hrvatske i putarine kroz ove zemje.

Ako idete do Crne Gore koristićete auto put MIloš Veliki. Ovom brzom deonicom, posle poskupljenja putarina košta 490 dinara, umesto 430, a ona vozila koja poseduju TAG uređaje za elektronsku naplatu, na toj relaciji će plaćati 465 dinara.

Crna Gora

U Crnoj Gori se pak putarina naplaćuje na dve deonice, i to auto-puta Sitnica - Herceg Novi i Bar - Podgorica. Za prolazak kroz tunel Sozine potrebno je izdvojiti 2,5 evra, dok putnička vozila putarinu na deonici Meljine – Trebinje plaćaju tri evra. Podsetimo, kroz Crnu Goru prošle godine pušteno je 40 kilometara autoputa kroz Crnu Goru i nova brza deonica nesumnjivo je i olakšala putovanje ili ga i ubrzala.

Deonica Smokovac-Mataševo dugačka je 41 kilometar, i osim toga što je olakšala putovanje, učinila ga je i mnogo bezbednijim jer ova deonica zamenjuje "najcrnju" saobraćajnu tačku u ovoj državi - kanjon Morače. Maksmilna brzina na auto-putu je 100 km na čas. Nakon prelaska naplatne rampe, čekaju vas 3 trake.

Grčka

Što se tiče putarina, za deonicu puta Beograd-Niš putarina sada iznosi 1.020 dinara. Čim preko prelaza Evzoni uđete u Grčku na oko 500 metara od granice naići ćete na prvu naplatnu rampu u Grčkoj na kojoj putarina za motorna vozila iznosi 1.80€ (jedan pravac). Kroz Makedoniju je putarina oko 7 evra.

Savet je da u menjačnici na graničnom prelazu Tabanovce na ulasku u Makedoniju promenite 15 evra za koje ćete dobiti oko 925 MKD što je dovoljno za plaćanje putarine u oba pravca.

Putarina do Albanije se plaća 5 evra na zasada jedinom auto-putu.

Hrvatska

Na putu do mora u Hrvatskoj najpre treba platiti putarinu u Šidu od 479 dinara, a na drugim naplatnim mestima na hrvatskim auto-putevima putarina je ukupno oko 25-30 evra. Oni koji idu na hrvatsko more tako često koriste put preko Banja Luke i BIH i tu ih putarina izađe oko desetak evra ukupno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu