Foto:Shutterstock/Ajan Alen
Foto:Shutterstock/Ajan Alen

Među tri najbolje destinacije za jedrenje se našla i ova zemlja iz regiona

Podeli

Zizoo, globalni lider u iznajmljivanju brodova za odmor, objavio je ključne tržišne podatke koji pokazuju da je skoro 30% svih rezervacija kompanije Zizoo 2022. napravljeno u Hrvatskoj, a slede Grčka i Španija.

Najveći priliv nautičara imale su marine Kaštela i D-Marin Dalmacija, među više od 60 njih u Hrvatskoj, a slijede marine Zadar, Dubrovnik, Split, Trogir i Mandalina.

Hrvatska, koju često nazivaju zemljom hiljadu ostrva, spoj je hiljadugodišnje istorijskog i kulturnog nasleđa, vrhunske gastronomije kao i nestvarnih prirodnih lepota. Netaknuta priroda Hrvatske ne može čovjeka ostaviti ravnodušnim. Raznolikost flore i faune i prirodne ljepote stvorile su 20 nacionalnih parkova i parkova prirode koji su rasprostranjeni po cijeloj Hrvatskoj. Pet od njih se nalazi uz more i najbolje ih je istražiti brodom.

Privlačnost istorijskog i kulturnog nasleđa, vrhunske gastronomije i prirodnih obalnih pejzaža u kombinaciji sa aktivnom nautičkom industrijom privlače i iskusne nautičare i početnike.

Ne postoje dva ista dana kada brodom istražujete hrvatsku obalu, dok nautičari istražuju skrivene dragulje, daleko od gužve. Sa oko 2.500 sunčanih sati godišnje, Hrvatska je jedna od najsunčanijih i najtoplijih mediteranskih zemalja – zime su blage, ljeta duga, a sezona jedrenja traje od maja do oktobra, što je idealno za sve ljubitelje nautike.

"Hrvatska je omiljena destinacija nautičara otkad znam za sebe", rekao je Sinan Mašović, finansijski direktor i suosnivač platforme Zizoo. "Takođe, može se pohvaliti jednom od najnaprednijih pomorskih infrastruktura u celom svetu i smatra se najnaprednijim tržištem za nautički turizam, premašujući boravak u hotelima za 20 odsto, što je povećanje od 87 odsto u odnosu na 2021. godinu."

Ove godine su rezervacije u Hrvatskoj činile 28 odsto ukupnog broja rezervacija, a slede Grčka (20 odsto), Španija (17 odsto) i Italija (14 odsto). Godinu dana ranije Španija je bila na drugom, a Grčka na trećem mestu. Takođe, raste interesovanje za Karibe, koji imaju savršeno vreme tokom cele godine i koji su idealni za zimski odmor. U Evropi, nautička sezona se može uživati skoro tokom cele godine na španskim Kanarskim ostrvima.

U Hrvatskoj će najverovatnije ploviti nautičari iz Nemačke, Austrije, Italije i Velike Britanije. Takođe, naglo je povećan broj posetilaca iz SAD koji biraju Hrvatsku, što je delom posledica opšteg postpandemijskog povećanja potražnje za odmorom na brodu.

Raspon mogućnosti jedrenja u Hrvatskoj je bez premca zahvaljujući modernoj floti i iskusnim lokalnim posadama za one koji traže opuštajući, luksuzni odmor s posadom ili novu avanturu za iskusne nautičare. Prema poslednjim podacima sa platforme Zizoo, cena iznajmljivanja čamca za jednu osobu na nedelju dana je ispod 600 evra, a prosečno vreme provedeno na brodu je pet dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu