Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Hrvatski grad ostvario dva miliona noćenja: "Imamo potencijala"

Podeli

Odlične turističke rezultate zabeležio je Poreč i to čak mesec dana ranije nego prošle godien. Najčešći gosti su Nemci, potom slede Austrijanci, Slovenci, Hrvati, Italijani dok su na šestom mestu gosti iz Češke.

Poreč, jedno od hrvatskih najposećenijih odredišta, ostvario je dva miliona noćenja, i to čak mesec dana ranije nego prošle godine. Svi se nadaju da će takav biti i nastavak sezone, javlja HRT, a prenosi Poslovni.hr.

“Tri i po miliona noćenja Poreč je ostvario rekordne 2019. godine i ove je godine to apsolutno dostižno”, rekao je Nenad Velenik, direktor TZ-a Poreč. Naglasio je da se Poreč definisao kao destinacija sa 4 do 5 zvezdica.

Takvih je oko 80 odsto smeštajnih kapaciteta i oni se prvi popune, dodao je. Najavio je da će zarada od turizma biti bolja nego 2019. s obzirom da se boravišna taksa povećala.

Dva miliona noćenja u Poreču je ostvareno ranije nego prošle godine, kada je ono ostvareno krajem avgusta što zapravo govori o tome koliko je ova sezona uspešna. Treba dodati da je na isti dan, 3. avgusta rekordne 2019. godine, dosegnut je broj od dva miliona noćenja.

Trenutno u Poreču boravi 30 hiljada turista, a smešteni su uglavnom u hotelskom smeštaju, zatim u kampovima, pa u privatnom smeštaju . Najčešći gosti su Nemci, zatim slede Austrijanci, Slovenci, Hrvati, Italijani, a na šestom su mestu gosti iz Češke.

"Došli smo na 2019. godinu, indeks je 100. Kada gledamo da imamo 700 kreveta manje u našoj destinaciji zbog radova na smeštajnim kapacitetima, onda zaista možemo da budemo zadovoljni. Rezultat svega je sportski turizam. Spojili smo javno i privatno, turizam i sport i na taj način produžili sezonu", izjavio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

"Podstičemo sadržaje u predsezoni i postezoni gde imamo još mogućnosti rasta i razvoja. Ova turistička sezona pokazala je da imamo potencijala. U predsezoni smo ostvarili čak za 30 odsto bolji rezultat nego 2019.godine", istakao je Nenad Velnik, direktor Turističke zajednice Poreča.

I tu ne planiraju da stanu, već će se dalje ulagati u infrastrukturu i kulturnu baštinu grada. U Poreču očekuju i dobar nastavak avgusta, a najave su izvrsne i za postsezonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu