Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Otvorena "Kapija pakla" prvi put za posetioce, emituje isparenja od kojih može da se umre

Podeli

Čuvena "Kapija pakla" na ruševinama starogrčkog grada Hijerapolisa u zapadnoj Turskoj otvorena je za redovne posetioce prvi put u ponedeljak. Poznata i kao Plutonova kapija - Plutonion na grčkom, Plutonijum na latinskom - pećina se slavila kao portal u podzemni svet u grčko-rimskoj mitologiji i tradiciji.

Ime kapije je izvedeno iz kombinacije mitologije i praktične primene naučnih činjenica. Rečeno je da je Hadov smrtonosni dah ubio one koji su se približili. Oni koji su se približili umrli su i odmah odvedeni u podzemni svet.

Lokacija je izgrađena na vrhu pećine koja emituje toksične gasove, pa se stoga koristi kao ritualni prolaz u podzemni svet. Na tom mestu bila su uobičajena ritualna žrtvovanja životinja. Životinje bi bacane u pećinu i izvlačene nazad konopcima koji su bili vezani za njih.

Arheolozi su primetili da isparenja koja se emituju iz pećine i dalje zadržavaju svoja smrtonosna svojstva jer su zabeležili ptice u prolazu, privučene toplim vazduhom, ugušene nakon udisanja otrovnih isparenja.

Studija iz 2013. koju je vodio italijanski profesor Frančesko D’Andrija otkrila je da su visoki nivoi ugljen-dioksida koji se emituju iz zemlje gde se nalazi kapija bili izvor smrti životinja.

Nakon ekspedicije 2013. godine, ovo područje je zatvoreno iz bezbednosnih razloga zbog otrovnih emisija koje su vekovima bile neprimećene pošto je fenomen bio ograničen na "kapija" i uglavnom zaboravljen.

Usledili su dalji radovi na iskopavanju pre nego što je obnovljeno trošno kamenje kapije i postavljene statue na vrhu terasne strukture pored kapije. Šetalište postavljeno na bezbednoj udaljenosti od kapije omogućava posetiocima da zavire kroz drevni podzemni svet za grešnike.

"Vrata pakla" imaju naučno objašnjenje

Naučnici kažu da je objašnjenje mnogo jednostavnije. Prema izveštaju tima nemačkih istraživača sa Univerziteta Duizburg-Esen otkriveno je šta je zapravo "Hadov dah".

Otkrili su da se pećina nalazi direktno iznad linije raseda Babadag iz koje ugljen-dioksid izlazi iz Zemljine kore i ispunjava pećinu na nivoima koji su možda bili smrtonosni za ljude u drevnim vremenima.

"U pećini ispod hrama Plutona, otkriveno je da je CO2 u smrtonosnoj koncentraciji do 91 odsto", navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Archaeological and Anthropological Sciences".

"Zapanjujuće, ove pare se i dalje emituju u koncentracijama koje danas ubijaju insekte, ptice i sisare", dodaje se u izveštaju, a prenosi Greek reporter.

Hijerapolis je bio drevni grčki grad koji se nalazio na toplim izvorima

Hijerapolis je bio drevni grčki grad koji se nalazio na toplim izvorima u jugozapadnoj Anadoliji. Njegove ruševine se nalaze u blizini modernog Pamukale u Turskoj i trenutno obuhvataju arheološki muzej. Na lokaciji se nalazi Grob apostola Filipa.

Vrući izvori se koriste kao banje od 2. veka pre nove ere, a mnogi posetioci su se tamo povlačili ili umirali. Velika nekropola je ispunjena sarkofazima, od kojih je najpoznatiji onaj Marka Aurelija Amijanosa, koji nosi reljef koji prikazuje najraniji poznati primer mehanizma poluge i šipke.

Velika kupatila su građena od ogromnih kamenih blokova bez upotrebe cementa i sastojala su se od raznih zatvorenih ili otvorenih delova povezanih zajedno. U unutrašnjem delu postoje duboke niše, uključujući kupatilo, biblioteku i fiskulturnu salu.

Mesto je uvršteno na Uneskovu svetsku baštinu 1988.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu