Foto:Shutterstock/Svetla Momchilova
Foto:Shutterstock/Svetla Momchilova

Grčka danas: Porast zaraženih kovidom, ručak za jednu osobu 80 evra, a ležaljke preko 120 VIDEO

Podeli

Inflacija, poskupljenje goriva, osnovnih životnih namirnica, ali i hotelskih smeštaja obeležiće letnju sezonu 2022. godine. Na sve to se dodaje i povećanje broja zaraženih od koronavirusa, pa je ključno pitanje kako na letovanje ove godine? To su za TV Prva obrazložili direktor JUTA Aleksandar Seničić i dpisnik Jasmina Pavlović Stamenić.

Tokom gostovanja na TV Prvoj, Jasmina Pavlović Stamenić je iz Grčke potvrdila porast cena i da u prilog tome govore potezi Grčke vlade gde se trude da svaki rast ublaže.

"Možda nisu skočile cene jeftinijih aranžmana, ali tamo gde su u pitanju hoteli i gde dolaze nešto imućniji gosti, cene su otišle preko 30 odsto. Prosto se ima utisak da se malo koristi trenutak da se više zaradi", rekla je ona.

Pavlović Stamenić navodi da se ove godine očekuje obaranje rekorta po poseti turista, čak i iz 2019. godine.

"Naplaćuju večeru za jednog čoveka u centru Atine 80 evra, to je najskromnije nešto, salata, malo mesa i piće. To se podrazumeva ako ostajete dva sata, međutim, ako ostanete i sat vremena više naplaćiju vam još 10 evra", ističe ona.

Većina turista koja posećuje Atinu je uglavnom iz Amerike, pa su cene za njih tamo pretpostavlja se povoljnije nego u njihovoj zemlji. Takođe omiljena destinacija američkih turista je i Mikonos, a tamo je posebno velika cena smeštaja, hrane i ležaljki.

"Cene ležaljki na Mikonosu se kreću od 120 do 700 evra, ako želite da sedite napred na nekoj "izvikanoj" plaži. Ja nisam mogla da verujem kada sam videla cene, ali zaista, Mikonos je država u državi", rekla je ona.

Kovid po zaključku Pavlović Stamenić ne zabrinjava turiste, kao i da većina njih kreće bez maske na svim mestima. Međutim, navodi da je naglo povećanje zaraženih kovidom na 10.000 zabrinulo domaću javnost, prema njenim informacijama se brojevi povećavaju još od aprila i da talas omikrona dolazi iz Evrope. Tvrdi da Vlada Grčke za sada ne planira da uvodi strožije mere, jer bi to opteretilo zdravstveni sistem, ali je istakla da se za sada ne zna kakva će situacija biti u narednom periodu i da se čeka kraj septembra kada bi situacija mogla da se sumira.

No, kako direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić smatra, za srpske turiste ove informacije i nisu od velikog značaja, jer po njemu to nisu destinacije na koje većinom odlaze naši građani.

"Tu gde idu naši turisti se ležaljke ne plaćaju, samo se plaća piće, cene su 10 do 15 odsto veće u odnosu na prošlu godinu. Ne oseća se veliko poskupljenje, ne u toj meri u kojoj će se opteretiti budžet, jedino ako se putuje kolima, tada se oseti poskupljenje zbog goriva", rekao je Seničić.

Ono što je za naše turiste jako važno jeste da cene smeštaja u Grčkoj nisu toliko skočile u odnosu na prošlu godinu i da je reč o apartmanima koje su agencije zakupile još prošle godine. Podseća da su cene prevoza povećane zbog poskupljenja goriva, posebno kada se radi o putovanju avionom.

Jedna od destinacija srpskih turista je takođe i Istra u Hrvatskoj, tamo su po njemu cene smeštaja uvek bile više i da je bilo jako teško naći slobodan datum.

"Tu su cene isto skočile u skladu sa inflacijom, kada je reč o opštim životnim namirnicama cene su skočile za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu", rekao je on.

Opširnije o tome pogledajue u videu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu