Foto: Shutterstock/By Maxx-Studio
Foto: Shutterstock/By Maxx-Studio

"Oporavak turizma tek krajem 2023. godine"

Podeli

Danas se širom sveta obeležava Svetski dan turizma. Sa predsednikom Jute Aleksandrom Seničićem razgovarali smo o dosadašnjoj sezoni, razvoju turizma i predviđanjima kada će se turizam oporaviti nakon pandemije.

Svetski dan turizma se obeležava 27. septembra, a ovogodišnja manifestacija se fokusira na turizam za inkluzni rast.

"Inkluzivni rast označava sveoobuhvatni rast u domenu održivog razvoja, koji je ključna tačka WTO (Svetske turističke organizacije), ali i svih zemalja koje se bave turizmom. Pod pojmom održivi razvoj se podrazumeva razvoj i rast turizma na lokalu u smislu uključivanja svih tzv. stejkholdera (nosilaca pružanja usluga) koji se zajedničkim aktivnostima uključuju u proces razvoja od lokalnog do globalnog nivoa, dok ta održivost treba da obuhvati dugotrajnost ovih procesa, pre svega na lokalu uz uključenje svih lokalnih pružaoca usluga na duži vremenski rok,jer se na taj način omogućava da u lokalnim sredinama većinski deo stanovništva učestvuje u tim procesima, i na kraju takva održivost omogućava sigurnost egzistencije na tim prostorima.

Rezultati znatno bolji; oporavak turizma tek krajem 2023. godine ili početkom 2024. godine

Predsednik Jute Aleksandar Seničić je za B92.net rekao da je ovu godinu u odnosu na prošlu obeležilo veće interesovanje za putovanja, ali i protokoli o putovanjima, odnosno uslovi za putovanja ustanovljeni zbog kovida 19.

"Statistika još nije gotova ni na globalnom ni na lokalnom nivou. Ono što je izvesno je da je bilo putovanja ,da su rezultati značajno bolji i na globalnom i na lokalnom nivou ,ali isto tako veliki broj teoretičara predviđa da se shodno okolnostima, oporavak turizma i promet od 2019. godine može očekivati tek krajem 2023 i početkom 2024 godine", kaže Seničić.

Domaći turizam doživeo ekspanziju; najposećeniji Vrnjačka banja, Sokobanja i Zlatibor

"Svakako da je pva godina bila bolja, pogotovo ako znamo da je u 2020. godini realizovano tek oko 8 odsto od putovanja koja su bila izvedena u 2019. godini, dakle apsolutno su turističke agencije pretrpele šetu koja će se nadoknađivati u godinama pred nama ukoliko, naravno, opstanu u ovako neizvesnim okolnostima. Domaći turizam je doživeo ekspanziju, pre svega prošle godine, na šta je delimično uticalo i to što je veći broj zemalja turistički nama interesantnih bilo zatvoreno za boravak naših turista", kaže Seničić dodajući da je to dalo dobre rezultate na lokalnom nivou, kao i značajan rast boravaka domaćih turista u Srbiji, ali nažalost bez značajnog broja stranih turista.

"Ove godine je takođe situacija u Srbiji bila dosta dobra, deo stranih turista se vratio, ali prema prvim pokazateljima, oko 60 odsto po broju u odnosu na 2019. godinu, dok su domaći turisti za nijansu opali zbog mogućnosti putovanja u druge zemlje. Od domaćih destinacija najposećenije su bile one najpoznatije – Vrnjačka banja, Sokobanja, Zlatibor, a od stranih Grčka, Turska, Egipat, Crna Gora i Albanija", kaže Seničić.

Razvoj turizma u budućnosti; izazovi na onlajn platformama

O prognozama za razvoj turizma u narednim godinama direktor Jute kaže da je teško predvideti kako će se situacija razvijati, pogotovo zato što se stanje sa koronavirusom ponovo razbuktava svuda po Evropi i svetu.

"Sigurno je da će doći do neke vrste preseka stanja, kao i da je očekivano da se jedan broj subjekata turističke privrede neće moći oporaviti (turističke agencije,hoteli,prevoznici ). Napredovanje tehnoloških rešenja će takođe uticati na nove načine putovanja, ali na otkrivanje novih destinacija, daleko više prilagođene posebnim potrebama savremenog gosta. Najveći izazovi nas očekuju po pitanju sigurnosti oko onaljna platformi koja se bave putovanjima i zakonskim rešenjima na globalnom nivou,jer kako se menjaju načini rezervacija i onlajn sve više ulazi u upotrebu ,sve više je i prevara na portalima i fantomskih firmi koje se pojavljuju", završava Seničić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu