Foto: Depositphotos/netfalls
Foto: Depositphotos/netfalls

Turističke agencije će moći da vrate novac građanima koji nisu iskoristili vaučere

Podeli

U rekordnoj 2019. godini ostvareno je 10 miliona noćenja, dok zaključno sa 23. septembrom ove godine, Srbija beleži 8,3 miliona noćenja, što je, kaže ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, "premašilo sva očekivanja i predstavlja veliki uspeh".

U intervjuu za domaće medije, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, obrazložila je da li će država pomoći turističkim agencijama da vrate novac za neiskorišćene vaučere.

"Svesni smo ozbiljnosti situacije i resorno ministarstvo će i u narednom periodu nastojati da u saradnji sa drugim resorima, preduzima dodatne aktivnosti i mere u cilju prevazilaženja negativnih efekata pandemije. U toku je prikupljanje podataka od turističkih agencija o broju i vrednosti zamenskih putovanja koja nisu realizovana, sa posebnom pažnjom na one destinacije gde je ovoga leta bilo otežano putovanje za naše građane", rekla je ona u intervjuu za srpske medije.

Dodala je i da je resorno ministarstvo sa Fondom za razvoj razmotrilo mogućnost kreditiranja turističkih agencija kao organizatora putovanja.

"Reč je o namenskim kreditima koji bi isključivo bili namenjeni za vraćanje uplaćenih sredstava građana koji se nisu opredelili za zamenska putovanja i na taj način će turističke agencije biti u prilici da izmire svoje obaveze prema građanima, ne ugrožavajući svoje tekuće poslovanje", istakla je ona.

Uskoro predstoji Svetski dan turizma, koji će obeležiti i Srbija, a ministarka je dodala da je turizam svakako jedan od napogođenijih sektora usled pandemije.

"Imajući u vidu sve uspehe i dobre rezultate koji su postignuti ove godine i koji su premašili naša očekivanja, Srbija ima razloga da slavi svetski dan turizma i da zajedno damo još veću i značajniju podršku ovom sektoru. Na inicijativu resornog ministarstva i u saradnji sa više od 80 kulturno-turističkih atrakcija širom Srbije, vrata mnogih lokaliteta biće besplatno otvorena za sve građane 27. i 28. septembra", izjavila je ona.

"Nadam se da će građani uživati u obilascima, upoznati se sa mnogim lokalitetima koje do sada nisu posetili i prepoznati sve prirodne lepote i kulturno-istorijska bogatstva naše zemlje, kojima treba da se ponosimo", dodala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu