Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Trijumfalna kapija zadivila Makrona: "Remek-delo, ispunjenje jednog ludog sna"

Podeli

Emanuel Makron je u četvrtak inaugurisao jedan od najvažnijih pariskih spomenika - Trijumfalnu kapiju, posthumnu viziju umetnika Krista koji je umro 2020. godine.

"U mislima su nam Kristo i Žan-Klod. Oni bi bili jako dirnuti, ovo je ispunjenje 60-godišnjeg sna", izjavio je francuski predsednik u govoru na krovu spomenika u prisustvu gradonačelnice Pariza Ane Hidalgo i bivšeg gradonačelnika Njujorka Majkla Blumberga.

"To je bio ludi san i vi ste ga ispunili, Vladimire (Javačev, umetnikov nećak), beskrajno hvala", dodao je Emanuel Makron.

Pohvalio je "remek-delo koje ništa ne košta poreske obveznike i koje pridonosi sjaju naše zemlje" i zahvalio je "svima koji su omogućili ostvarenje tog projekta".

25.000 kvadrata tkanine i 3.000 metara crvenog konopca

Plod višenedeljnog rada, za umotavanje tog znamenitog mesta francuskih komemoracija trebalo je 25.000 kvadratnih metra reciklirane srebrno-plave tkanine i 3.000 metara crvenog konopca. Instalacija će biti postavljena do 3. oktobra.

To delo je ostvarenje sna umetnika Krista i supruge Žan-Klod.

Taj par je već 1962. potpisao foto-montažu upakovane Trijumfalne kapije, a ideju su dobili gledajući ga iz svog prvog stana u Aveniji Foš.

"To će biti poput živog bića koje će oživeti na vetru i odražavati svetlost. Nabori će vibrirati i površina spomenika će postati senzualna. Ljudi će imati potrebu da dodirnu kapiju", govorio je.

14 miliona evra, bez državnih subvencija

Delo košta 14 miliona evra, ali se u potpunosti samofinansiralo bez državnih subvencija i to prodajom originalnih Kristovih dela, crteža, suvenira, pripremnih skica i litografija.

Ministarka kulture Rozelin Bašelo je ranije ocenila da je to delo "divan poklon Parižanima, Francuzima i svim ljubiteljima umetnosti".

Osim pohvala, delo je podstaklo i kontroverze. U subotu je u dnevnom listu "Mond" arhitekta Karlo Rati, jedan od Kristovih prijatelja, pozvao na napuštanje "estetike rasipnog umotavanja".

To je takođe "vrlo ekološki" projekat, branio se umetnikov nećak i dodao da je tkanina u potpunosti reciklirana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu