Španija Foto: Shutterstock/May_Lana
Španija Foto: Shutterstock/May_Lana

Neki putuju i u crvene zone – koliko je važna karta ECDC-a

Podeli

Koliko je korona-karta EU koju objavljuje Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) zapravo važna?

Planirate putovanje ovog leta? Razmislite o putnom osiguranju - odaberite najbolju opciju, onu koja ima pokriće za kovid 19.

Kad je reč o turizmu, čini se da javnost previše pažnje posvećuje korona-karti EU s obzirom na to da u praksi putovanja i prelasci granica uglavnom zavise od nekih drugih kriterijuma.

Karta koju objavljuje Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) je orijentir kad je u pitanju epidemiološka situacija, ali države članice EU odluke o uslovima za prelazak granice donose na osnovu drugih kriterijuma, piše Jutarnji.hr.

Jedino Češka svoju odluku o uslovima ulazak u zemlju i povratku s odmora temelji na osnovu podataka o rizičnosti na ovoj korona-karti EU, pa tako na osnovu ove karte prave liste zemalja s niskim, srednjim, visokim i izuzetno visokim rizikom zaraze kovidom 19.

Poljska, Slovenija, Austrija i Italija povratak svojim građanima s odmora ili pak ulazak strancima na vlastitu teritoriju uslovljavaju isključivo posedovanjem kovid potvrde, bez obzira da li dolaze iz države koja je na karti EU prikazana crvenom, narandžastom ili zelenom bojom.

S druge strane, Nemačka se prilikom uvođenja pravila rukovodi kartom svog Instituta Robert Koh.

Za razliku od ECDC-a, kod kojeg je Jadran jedna regija, i to trenutačno narandžasta, nemački institut epidemiološku situaciju posmatra od županije do županije, a prema njihovoj karti jedino rizično područje unutar Hrvatske zasad je Zadarska županija, što znači da Nemci koji se vraćaju iz tog područja prilikom povratka, na granici moraju da pokažu kovid potvrdu, za razliku od povratnika iz nerizičnih regija za koje ne postoje nikakvi uslovi.

Uopšteno, prakse iz sveta pokazuju da se Evropom i dalje putuje, uprkos tome što je veliki deo zemalja ušao u narandžastu zonu, a u slučaju Španije i u crvenu.

Nemačka i Španija

Pročitajte i:

Dva nemačka grada idealna za posetu nakon pandemije Barselona: Mesta koja nikako ne smete da propustite

Nemačka je u subotu uvela karantin za sve nevakcinisane Nemce koji se vraćaju iz Španije i Holandije, koja počinje da važi od sutra. Kako Bild piše, u Španiji trenutno boravi 400.000 Nemaca koji nisu preterano zabrinuti za uvođenje karantina, barem ne oni koji su vakcinisani ili su preležali kovid 19.

Za njih se, naime, situacija pri povratku u Nemačku uopšte ne menja, odnosno na njih se ne odnosi obaveza karantina, što znači da i dalje postoji jako velik udeo ljudi koji će do kraja leta moći da putuju bez ikakvih ograničenja i tu će priliku sigurno iskoristiti.

Tu govorimo o 40,8 miliona Nemaca koji su prema službenim podacima dosad primili obe doze vakcina i za koje, dakle, ne postoje nikakve prepreke u smislu turističkih putovanja.

Činjenica da je Španija ušla u crvenu zonu, donela je i neke negativne trendove kao što je usporavanje bukinga, posebno za hotelski smeštaj, ali njihovi mediji javljaju kako istovremeno raste interes za vile i privatni smeštaj, što najbolje pokazuje kako ni s pogoršanjem epidemiološke situacije sezona u Španiji nikako nije završila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu