Foto:Printscreen/Prva televizija
Foto:Printscreen/Prva televizija

Informišite se dobro pre nego što odaberete agenciju za letovanje VIDEO

Podeli

Gotovo da ne prođe godina, a da neki turisti, i pored uplaćenog aranžmana, ne ostanu bez smeštaja pošto agencija nije uplatila novac hotelijerima.

Pročitajte još:

Putnici izgirani, a zaprećeno im je i tužbom; reagovalo i ministarstvo: "Mala zabuna"

Poslednji slučaj prevarenih turista, koji su se našli u Grčkoj bez smeštaja, kao i nekoliko stotina njih kojima je pred samo putovanje otkazano letovanje, navodi na pitanje da li se i šta može uraditi ako se ikada nađemo u takvoj situaciji?

Milica Bošković je samo jedna od putnica kojoj je turistička agencija "Mouzenidis Travel", bez objašnjenja, otkazala zakazane i plaćene aranžmane za letovanje u Grčku,stovremeno, oko 450 turista iz Srbije nije na vreme videlo obaveštenje o otkazivanju aranžmana.

"Ja sam uzaludno pokušavala da ih dobijem, niko nije odgovorio, onda sam poslala mejl na adresu koja je bila istaknuta i napisala sam da želim povrat novca, na mejl meni niko nije odgovorio"

Iz ministarstva turizma su rekli da su upoznati sa slučajem, kao i da su u kontaktu sa direktorkom pomenute agencije iz koje su danas i pozvali turiste da se jave radi rešavanja novonastale situacije.

Pomoćnica ministra turizma Dunja Đenić izjavila je da je ovo jedna nemila situacija koja je i njih zadesila, ali pre svega turiste, "mislim da nije ni malo jednostavno naći rešenje za ljude koji su se našli tamo, odnosno otputovali pre dobijanja obaveštenja, lakše će se rešiti situacija za putnike koji nisu otputovali".

B92.net saznaje: Putnici još uvek "na čekanju", inspekcija ušla u agenciju

Rešenje je povraćaj novca za uplaćeni aranžman, ili za putnike koji su već otputovali, pronalaženje smeštaja na na licu mesta.

Ali, ko može i da li se može nadomestiti sav stres kada, umesto u hotelskoj sobi, završite na ulici?

"Mi ćemo u skladu sa svojim nadležnostima utvrditi činjenično stanje i preduzeti zakonom propisane mere, ono što možemo da kažemo jeste da ukoliko se utvrde nepravilnosti, da ćemo agencije sankcionisati potpisivanjem određenih upravnih i kaznenih mera, a naravno putnici svoja prava moraju potražiti sudskim putem" izjavila je Đenić za TV Prva.

A, kako ne bismo umesto peščane plaže leto proveli po sudnicama, savet nadležnih je da se pre odabira turističke agencije dobro informišemo. Uvek bi trebalo prvo proveriti da li je račun agencije u blokadi i da li poseduje licencu resornog ministarstva, kao i da li je agencija članica JUTE.

Kako tvrde u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija, oni su jedini garant za bezbednost putnika. Ukoliko uplatimo aranžman u agenciji koja ne ispunjava te uslove, osim što ćemo ostati bez letovanja, ostaćemo i bez novca koji smo za to letovanje i uplatili.

Opširnije u videu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu