Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Povratak turista i strah u Barseloni - porast kriminala i još više nasilja

Podeli

Najvažnije komercijalno područje Barselone – Passeig de Gracia, otvoreno je za poslovanje nakon meseci potpunog zatvaranja. Otvaranje je usledilo posle ublažavanja epidemioloških mera, ali i sa ciljem postepenog povratka turizma.

Udruženje Passeig de Gracia, koje predstavlja prodavnice, restorane i hotele, pozdravilo je ovo otvaranje, ali i upozorilo da na povratak međunarodnih posetilaca utiče porast kriminala u ovom delu grada.

Luis Sans, predsednik udruženja, izjavio je kako je „situacija neodrživa“ i da su preduzeća "zabrinuta", jer kriminal na ulicama utiče na turizam.

Udruženje je pozvalo gradske vlasti na pojačanu sigurnost radi sprečavanja krađe i pljačke u glavnim turističkim delovima grada, posebno u Passeig de Gracia, gde se nalazi i trenutno je otvoreno 90% hotelskih objekata.

Prema zvaničnim podacima, popunjenost hotela u Barseloni je oko 30%, a očekuje se da će dostići 60% u julu, što će doprineti da se turisti vrate na ulice i reaktivaciju hotela i prodavnica u centru. Međutim, predsednik udruženja strahuje da bi porast kriminala mogao da utiče u velikoj meri na ovo leto, piše Travelmagazine.

Udruženje smatra kako je porast poslovne aktivnosti i talas novih kupaca na šetalištu doveo do ponovnog pojavljivanja kriminala "sa većim intenzitetom i još više nasilja", rekao je Luis Sans.

"To su ljudi koji deluju u malim grupama, od dve ili tri osobe. I to rade nasred ulice, nekažnjeno, kradući satove, nakit i novčanike turistima, čak i fizički napadajući na izlazu iz hotela i prodavnica", dodao je predsednik, deleći zabrinutost privrednika u okruženju.

Krađe, pljačke i napadi ispred hotela, na šetalištima

Krađa automobila povećala se na parkiralištima, a udruženje poziva na „jačanje bezbednosti u gradu kako bi se sprečilo kriminalno delovanje džeparoša i lopova. Pre pandemije, gradski centar borio se za povećanje preventivne policije na tom području i došlo je do poboljšanja. Ali nakon zdravstvene krize, bez kupaca u luksuznim prodavnicama i gostiju u hotelima, kriminal je takođe bio “stopiran”. Povratak zločina na ulice dogodio se brže nego što se očekivalo.

"Ne možemo dozvoliti da rizikujemo dolazak turista, nakon što se konačno otvorimo posle teške krize sa koronavirusom", rekao je gospodin Sans, podsećajući da se očekuje da će mnogi turisti doći 1. jula, kada bi u Evropi trebalo da se primeni EU Digital Covid sertifikat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu