Foto: Shutterstock/symbiot
Foto: Shutterstock/symbiot

Počelo je: Proširuje se lista "bezbednih" zemalja

Podeli

Evropska komisija pozdravila je "zeleno svetlo" koje su ambasadori zemlja članica dali na njen poslednji predlog o izmenama i koordinaciji restrikcija kada je u pitanju slobodno kretanja unutar EU, a u svetlu poboljšanje epidemološke situacije i napretka vakcinacije u Evropi.

"Usvajanjem ovih izmena i početkom izdavanja kovid sertifikata Evropljani će moći da uživaju u bezbednim letnjim odmorima sa tek ograničenim, ako i bilo kakvim restrikcijama", kaže portrparol Komsije, Kristja Vigand.

U Komisiji napominju da su ambasadori zemalja članica danas podržali predlog da potpuno vakcinisane osobe i oni koji su preležali kovid 19 budu izuzeti iz restrikcija na putovanja, da je harmonizovano važenje testova na 72 sata za PCR i 48 sati za brzi antigenski test i omogućena jasna pravila za porodice koje putuju sa decom.

Istovremeno, revidirani su i pragovi epidemiloške mape Evropske agencije za kontrolu prevenciju zaraze što bi trebalo, između ostalog, i da posluži da se proširi lista "bezbednih" zemalja za koje se neće primenjivati restrikcije na putovanja u EU.

Možda vas zanima:

"Grad duhova ponovo živi" - Turisti se vraćaju

Tzv "zeleni" regioni sa dosadašnjih 25 slučajeva na 100.000 ljudi za 14 dana i sa manje od 4 procenta pozitivnih testova, sada su revidirani na 50 ili 75 slučajeva ako je stopa pozitivnosti manja od 1 procenta.

U Briselu navode da će građani trećih zemlja moći da putuju u EU ukoliko predstave dokaz o vakcinaciji, ali i da je na zemljma članicama da provere validnost dokumenata i odrede koje vakcine priznaju.

Dogovor pao: Članice EU ublažile ograničenja za putovanja

Evropska komija napominje da je sada na Savetu EU da konačno da "zeleno svetlo" za ova izmenjena pravila uz napomenu da je pogranična politika u nacionaloj jurisdikciji zemlja članica, koje će moći da modifikuju ova pravila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu