Foto: shutterstock/Iryna Rasko
Foto: shutterstock/Iryna Rasko

Kako sačuvati zdravlje u avionu - a i na aerodromu?

Podeli

Pandemija kovida znatno je promenila živote mnogih ljudi, kao i način funkcionisanja celokupnog sveta. Međutim, male promene u ovakvom načinu življenja se već naziru, a odnose se na mogućnost putovanja u drugim zemljama.

Probni datum, , preciznije rečeno, ključni datum za prvi internacionalni let predviđen je za 17. maj, posle kojeg bi, ako sve prođe u najboljem redu, trebalo da uspostave regularne letove ka drugim zemljama. Zahvaljujući ovoj informaciji, većina nestrpljivih putnika je rezervisalo karte za prekookeanske destinacije, ne bi li dobili najbolje i pristupačne ponude od avio kompanija. Iako postoji velika mogućnost da internacionalni letovi budu opet omogućeni, uslovi pod kojima će se odvijati avio sabraćaj biće znatno drugačiji od vremena pre pandemije kovida.

Fizička udaljenost od 2m, nošenje zaštitnih maski tokom leta i korišćenje dezinfekcionih sredstava, samo su neke od mera predostrožnosti protiv virusa, koje će se zahtevati od svakog pojedinačnog putnika u avionu.

Kako se zaštiti na aerodromu?

Iako postoji velika šansa da se, upravo, na aerodromu najbrže zarazite. iz razloga što je to javna površina, najbolji način da se zaštite u takvom okruženju je da se pridržavate mera protiv kovida, predočenih na početku teksta.

Sledeći korak se odnosi na prtljag koji nosite sa sobom. Prema rečima poznate avio kompanije Ryanair, preporučuje se svim putnicima da sa sobom nose ručni prtljag,jer prolazi kroz menje ruku, odnosno, proveru malog broja ljudi.

Konačno, kad prođete kroz celokupni proces provere prtljaga na aerodromu, postarajte se da dezinfekcionim sredstvom očistite ruke i svoj prtljag.

A u avionu?

Jednom kada uđete u avion, pobrinite se da što brže locirajte svoje sedište, da ne biste pravili zastoj u avionu. Trudite se da tokom leta što manje koristite usluge aviona, odnosno, hranu i piće i obavestite posadu aviona ukoliko osetite tegobe i promene u vašoj regularnoj temperaturi.

Na kraju, jedna od boljih stvari u avionu je, upravo, ventialcioni sistem, koji podrzumeva postojanje jakih filtera koji pročišćavaju vazduh koji cirkuliše u avionu. Shodno ovome, šanse da se zarazite u avionu tokom leta su relativno male.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu