Foto: Shutterstock/Leonid Andronov
Foto: Shutterstock/Leonid Andronov

Dolina u kojoj su zabranjeni selfiji: "To je naš dom, a ne lepa Instagram pozadina" FOTO

Podeli

Severom Sahare proteže se veličanstveni lanac planina - u pitanju je pet utvrđenih gradova doline M'Zab, koja pripada Alžiru. Oni su, svi zajedno, poznati kao Pentapolis.

Ovih pet utvrđenih gradova su El-Ateuf, najstariji, osnovan 1012. godine, Melika, Bunura, sveti grad Beni-Izgen, kao i Gardaja, glavno naselje i komercijalno "srce" čitave M'Zab doline.

Pre 40 godine, M'Zab je zauzeo i zasluženo mesto na spisku UNESKO kulturne baštine, zbog svoje prepoznatljive kulture i arhitekture.

"Jedinstvena kombinacija starosedelačkog naroda Severne Afrike i islamske vere čini ovo mesto tako posebnim. Takvog nečeg nema više nigde, ni u Alžiru, ni u ostatku sveta", rekao je za BBC lokalni vodič Kaled Megnin.

Mozabiti, polunomadski narod sa svojim posebnim jezikom, Tumzabt, osnovali su gradove doline M'Zab, u kojoj sada živi više od 360.000 ljudi.

Selfiji nisu dozvoljeni

Logično je da jedna ovakva retkost privlači turiste, ali je zanimljivo to da postoji uredba kojom se nalaže da svi posetioci, uključujući i Alžirce, mogu da uđu u gradove M'Zaba samo uz pratnju lokalnog vodiča.

"Mi to ne doživljavamo kao posao, već kao dužnost. Želimo da zaštitimo ove gradove i način života koji se u njima odvija", rekao je Megnin.

Korišćenje duvana je dugo bilo zabranjeno u istorijskim centrima iz verskih razloga, a još neke od brojnih zabrana uključuju pravljenje selfija, nošenje nepristojnih haljina i upotrebu mobilnih telefona.

"Mi smo vrlo ljubazni, i posetioci su dobrodošli, ali ih molimo da poštuju mozabitski način života. To je naš dom, a ne samo lepa pozadina za Instagram objavu. Ne želimo da se M'Zab pretvori u 'Diznilend' u Sahari", objašnjava Kaled Megnin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu