foto: Shutterstock/Antonio S F
foto: Shutterstock/Antonio S F

Krater koji čuva uspomenu na najsmrtonosniji događaj u istoriji FOTO/VIDEO

Podeli

Sredinom osamdesetih grupa američkih arheologa proučavala je satelitske snimke na poluostrvu Jukatan u Meksiku i uočila gotovo savršen prsten, obima većeg od 200 kilometara.

Karakteristična udubljenja ispunjena plavom vodom tipičan su motiv sa turističkih brošura koje su, naizgled, samo delimično razbacane. Ipak, gledajući iz svemira, stvaraju otisak u obliku polukruga.

Danas se zna da je u pitanju trag koji je ostavio asteroid širine oko 12 kilometara, koji je pogodio Jukatan i eksplodirao ogromnom silom, prenosi portal Pun kufer.

Tako je nastao krater Čiksulub, koji ime duguje gradu kraj koga se nalazi. Obim veći od 180 kilometara čini ovo jednim od najvećih udara nebeskih tela u istoriji Zemlje.

Jedna od najsmrtonosnijih katastrofa na planeti povezuje se sa masovnim izumiranjem dinosaurusa, a naučni rad koji to potvrđuje objavljen je pre devet godina u časopisu "Science Journal".

Naučnici su odbacili druge teorije, kao što je, na primer, vulkanska erupcija. Smatra se da je udar asteroida momentalno napravio krater dubok 30 kilometara, pa je tlo reagovalo slično kao jezero kada se u njega saspe gomila šljunka.

Danas je ta središnja tačka zamišljene kružnice oko kilometar ispod malog grada Čiksulub Puerto. U mestu od nekoliko hiljada ljudi niske kuće obojene žutom, belom i narandžastom bojom okružuju skromni gradski trg.

Ljubitelji dinosaurusa, koji posećuju mesto kako bi osetili duh prošlih vremena, često lutaju po obraslim i vijugavim putevima, ali kada dospeju na pravu lokaciju, nailaze na podsetnik na sve katastrofe - crteže dinosaurusa koje su naslikala lokalna deca.

U blizini je i igralište sa sauropodima, kao i kost od betona zahvaljujući kojoj posetioci mogu da dobiju uvid u različite vrste izumrlih stanovnika iz davne prošlosti. Oko 45 kilometara prema jugu, nalazi se i Muzej nauke kratera Čiksulub, koji je otvoren krajem prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu