Foto: depositphotos/azgek1978
Foto: depositphotos/azgek1978

Najšarmantniji nemački grad: Dom tri nobelovca i svetski poznatog marcipana FOTO

Podeli

Libek, najzanimljiviji nemački grad, nekada je posedovao snažan politički uticaj i ekonomsku moć širom Evrope, a i šire.

U Libeku ima dosta statua lavova. To je svojevrsna počasna oda grada Henriku Lavu, bavarskom kralju koji je nakon Minhena osnovao i Libek 1159. godine. Mada grad ima neverovatno lepe zgrade i sokake, sedam crkvenih kula, tri dobitnika Nobelove nagrade i svetski poznati marcipan, "ne pati" od masovnog turizma.

Libek - najuzbudljiviji grad Nemačke

"To je druga Venecija", previše je često korišćena odrednica čim neko mesto ima potok i prelaz. To nije slučaj sa Libekom, iako je centar grada zapravo ostrvo između dve reke koje preseca dosta mostova.

Tokom obilaska brodom dobićete sasvim drugačiju perspektivu neverovatne arhitekture Libeka, ali poređenje grada sa Venecijom zasnovano je možda više na fenomenu da relativno mali grad može da poseduje tako jak politički uticaj i ekonomsku moć širom Evrope, pa čak i preko sedam mora.

Libek je bio glavni trgovinski grad Hanze. Hanza (Hanzeatski savez ili Hanzeatska liga) predstavlja savez trgovačkih cehova, koji je uspostavio i održavao trgovački monopol na Baltičkom moru i u većini severne Evrope između XIII i XVII veka.

Nemački gradovi su tokom jednog veka zadivljujućom brzinom postigli dominaciju trgovinom na Baltiku. Libek je postao centralni čvor u celoj pomorskoj trgovini.

Uspon - najvažniji trgovački grad u severnoj Evropi tokom srednjeg veka

Libekova uvek prisutna lepota, njegove veličanstvene vile i monumentalne zgrade potiču od nekadašnje komercijalne moći i neizmernog bogatstva. Godine 1159. trgovački krugovi su osnovali Hanzu da bi održali ekonomske interese cehova, diplomatske privilegije i zaštitili trgovinske puteve.

Moćni Henri Lav, vojvoda od Saksonije i Bavarske, učinio je Libek velikim. Libek je bio "majka ili kraljica" Hanze i stoga je bio najvažniji trgovački grad u severnoj Evropi tokom srednjeg veka.

Imajući pristup Baltiku, kao i severnom moru, Libeku je bila potrebna so da sačuva ulov i uvozio je to "belo zlato" iz rudnika soli oko Luneburga, grada smeštenog južno od hanzeatskog grada Hamburga.

Dok danas vožnja između Luneburga i Libeka traje oko 90 minuta, u 13. veku morali su nedeljama da putuju iz jednog mesta u drugo. U 14. veku Libek je bio treći po veličini grad Svetog rimskog carstva posle Kelna i Magdeburga.

Car Karlo IV je Libek 1375. godine proglasio jednom od pet gradova carstva, titulom podeljenom sa Firencom, Pizom, Rimom i Venecijom.

Evropski Hansemuseum

Najbolji način da na informativan, ali vrlo zabavan način saznate o procvatu Hanze jeste da posetite fantastičan evropski Hansemuseum na najsevernijem delu gradskog centra. Muzej predstavlja informativnu i zabavnu kombinaciju arheoloških dokumenata i predmeta, te niz najsavremenijih praktičnih izložbi.

Otvoren 2015. godine, informiše o svakoj povezanoj temi na više od 7000 kvadratnih metara. Činjenica da je povezan sa Burgklosterom, bivšim dominikanskim klaustrom (otvoreni vrt) iz 1229. godine koji se takođe može posetiti, čak dodaje autentičnom šarmu. Čini vam se kao da putujete u prošlost.

Istorijski stari grad na ostrvu

Srednjovekovni grad Libek sa svojim impresivnim brojem spomenika kulture deo je Uneskove svetske baštine od 1987. godine. Mesto svetske baštine nalazi se na Altstadtinselu, ostrvu koje čini brdo između reka Trave i Vakenica.

Ovo ostrvo obuhvata približno jedan kvadratni kilometar, ali bez obzira na to, postoje neverovatne zgrade, primamljive uličice od kaldrme, skrivena dvorišta … i još mnogo, mnogo više. Zapravo, lokalitet se sastoji od više od hiljadu zgrada. Ipak, neke od najvažnijih građevina nalaze se i van ostrva Starog grada na okolnim manjim ostrvima. Na primer, Holstentor i stara skladišta soli koja stoje na takozvanom poluostrvu Zid (Wall).

Most lutaka

Većina posetilaca ulazi na staro gradsko ostrvo sa zapada, dolazeći sa železničke stanice, autobuske stanice ili sa jednog od velikih parkirališta. Inače, nije preporučljivo voziti se u centru grada, jer su mnoge ulice zaista uske, a veliki delovi su pešačke zone.

Ušavši u centar, prvo prelazite Puppenbrucke, most za lutke. Osam alegorijskih statua koje su stajale na ogradama, dale su mostu ime. Originalne skulpture, međutim, stoje u muzeju St. Annen.

Hostenska kapija

Čim pređete most, tu je Holstentor, odnosno Holstenska kapija, izgrađena 1464.

Najlepši srednjovekovni gradovi Nemačke

To je jedna od dve preostale kapije Libekovih srednjovekovnih gradskih utvrđenja. To nije samo Libekova zgrada s potpisom, već definitivno jedna od najpoznatijih nemačkih građevina. Takođe je jedna od najfotografisanijih zgrada u Nemačkoj, i u njoj se danas nalazi gradski muzej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu