Foto: Printscreen / Prva
Foto: Printscreen / Prva

Gluvaći, Ćendovina, Čukalovina samo su neki od razloga da posetite grad u Srbiji VIDEO

Podeli

Pora, Rosulje, Belo groblje samo su još neka od naselja u kojima žive Užičani, mnogi od njih proveli su ceo život tu, a da ni ne znaju kako je koje naselje dobilo ime.

Užice je grad koji ima bogatu istoriju, a odatle i neobična imena naselja kao što su Gluvaći, Ćendovina, Čukalovina i mnoga druga.

Kada biste nekome rekli da živite na maloj ili velikoj Kruščici gotovo niko ne bi znao da dođe kod vas, jer je taj deo grada među Užičanima danas poznat kao Vujića brdo.

A bez obzira na to da li živite na Marinom bregu, Rosuljama ili Čukalovini, svako mesto je po jednoj zanimljivoj priči dobilo ime.

Prema rečima istoričara Ilije Misailovića, nekada je postojalo goveče koje su gajili i zvalo se Tur, odatle ime Turica. A Krčagovo je dobilo ime po sudu za vodu koji se zove krčag. Deo grada kao što je Rakijska pijaca takođe ima zanimljivu istoriju imena.

"Na mestu gde se danas nalazi Rakijska pijaca Mališa Atanasković je sagradio kuću, pored kuće imao je pecaru. Proizvodio je rakiju, pa je kasnije pored te pecare napravio i trgovačku vagu, glavni proizvod koji se na vagi merio bila je rakija, i odatle naziv Rakijska pijaca", ističe istoričar.

Zbog velikog broja izvorišta ime je dobilo naselje Vrela, odakle je Užice 1938. godine prvi put počelo snabdevanje vodom. Pretpostavlja se da deo grada Gluvaći nosi naziv po državnoj ustanovi za gluvoneme osobe, koja se nekada nalazila u ovom delu grada. Postoji dosta tumačenja kada su u pitanju nazivi Zabučje, Gušteraj, Aleksića most, ali jedno je sigurno - svi ovi nazivi stanu samo pod jedno ime - Užice.

Odakle takvi nazivi, ko im je dao imena i da li građani znaju kako je mesto u kome žive dobilo ime, pogledajte u sledećem prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu