Foto: Printscreen / Prva
Foto: Printscreen / Prva

Agencije ostaju bez licenci: Ko će organizovati putovanja od 1. oktobra?

Podeli

Turističkim agencijama u Srbiji za dva dana ističu dozvole za rad .Da bi mogle da traže nove moraju da imaju garanciju putovanja koja se vadi kao bankarska garancija ili polisa osiguranja.

Aleksandar Seničić, direktor Jute kaže da su ih iz osiguravajućih kuća obavestili da su "turističke agencije previše rizične ove godine, te im neće izdavati polise".

"Osiguravajuće kuće su do sada izdavale te polise, išlo je po inerciji godinama unazad, jedno vreme su čak i poskupele shodno rizicima koje procenjuju osiguravači, ali nažalost to je sada izostalo", kazao je Seničić za TV Prvu.

Kako objašnjava, ovo se isključivo odnosi na putovanja od 1. oktobra, jer su osiguravajuće kuće procenile da rizik može da bude veći nego do sada.

"Ni banke ne daju potrošačke kredite jer smo stavljeni na, uslovno rečeno, neku crnu listu", kaže direktor Jute.

Kako objašnjava sve je došlo u najgorem trenutku, jer se čeka i nova Vlada koja može da pomogne, a dodaje i da se nadaju aneksima makar do Nove godine.
"Bićemo u problemu od 1. oktobra, jer nećemo imati nijednu agenciju koja će imati validnu garanciju putovanja, odnosno biće bez licence".

Osiguravajuće kuće ne žele da izdaju polisu agencijama

Milan Vasić, komercijalni direktor jedne turističke agencije kaže da su polise ove godine plaćene kućama, a putnika je bilo dosta manje od očekivanog. "Imamo ustavno pravo da radimo i očekujemo da nam država to omogući", kaže Vasić.

Kako je objasnio otpuštanja je bilo, konkretno u njihovoj agenciji čak 30 odsto, sa mogućnošću da će ta brojka biti mnogo veća.

Putnici se ne plaše

Vasić kaže da je sada u svim agencijama najveće interesovanje za, kada je Srbija u pitanju, planine i banje."Zimska sezona će biti na prošlogodišnjem nivou, interesovanje postoji ali putnici idu individualno, pa to neće mnogo pomoći našoj situaciji", dodao je.

Zanimljivo je i da je najviše upita za ruralna mesta, odnosno ona gde ima manje turista. Kako je objasnio Turska, Egipat i Albanija se prodaju trenutno, a Egipat je za 60 odsto opao čim se pojavila informacija o obaveznom PCR testu.

"Uglavnom ljudi idu u Tursku ove sezone da ne bi razmišljali i gledaju da idu tamo gde nema uslova, odnosno da mogu da putuju samo uz obavezan pasoš", ističe Vasić,

Čak 90 odsto putnika koji putuju po Srbiji - putuju u svojoj režiji

Foto: Deposithphotos / kindernayfoto@gmail.com
Foto: Deposithphotos / kindernayfoto@gmail.com

Situacija je, kako ocenjuje direktor Jute, katastrofalna, a ukoliko ne dođe do pomoći države broj otpuštenih će biti mnogo veći.

"O tome smo pričali cele godine, pomoć ka turističkim agencijama nije došla, moram da spomenem i rent-a-Car kompanije, kao i turističke vodiče kojima je zaista teško", ističe direktor Jute.

Putnici ne bi trebalo da brinu, jer kako je objasnio novac će im biti isplaćen do 1. januara 2022. godine.

"Kada se proglasi stečaj svako bi trebalo da ode u osiguravajuće kuće i da dobije svoj novac, dakle sva putovanja su pokrivena garancijom putovanja, šta će biti od prvog oktobra ostaje da se vidi i nadamo se reši", kaže Seničić.

Cele sezone imali smo otvaranje i zatvaranje granica:

"Ništa ne zavisi od nas, cele sezone smo imali otvaranje i zatvaranje granica, od Grčke, Bugarske... Sezona je bila katastrofalna, ništa posle korone neće ostati isto, moramo da se prilagodimo novoj situaciji", objašnjava on, dodavši da su i turistički poslenici Grčke iznenađeni svim odlukama grčke Vlade.

Broj domaćih turista je povećan.

"Pre svega ne postoji dugogodišnja saradnja agencija sa hotelima, a takođe da bi putnik jednu destinaciju upoznao on bi trebalo da putuje preko agencija ali ta vrsta edukacije ne postoji, čak 90 odsto putnika koji putuju po Srbiji putuju u svojoj režiji", zaključuje.

Obojica su saglasni da je Turska bila najpopularnija ovog leta, kao i da ukoliko je neko zainteresovan za more u oktobru "to je idealna destinacija". Osim nje, kažu i da je Kipar dobra mogućnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu