Foto: Depositphotos /  .shock
Foto: Depositphotos / .shock

Šta turisti žele? Top 10 zemalja koje jedva čekaju da obiđu

Podeli

Globalna pandemija potrajala je duže nego što su mnogi predviđali, a putovanja su na vrhu stvari koje nas čekaju kada se svet vrati u normalu.

Globalna pandemija potrajala je dužee nego što su mnogi predviđali, a putovanja su na vrhu stvari koje nas čekaju kada se svet vrati u normalu.

Kompanija koja se bavi prijavom i obradom viza ESTA (elektronski sistem za odobrenje putovanja), bila je znatiželjna da sazna koja su područja sveta postala najpopularnija za one koji sanjaju o "postpandemijskim" odmorima.

Koristili su Gugl planer i ključne reči kako bi otkrili države koje se najviše traže među korisnicima koji unesu pojmove za pretragu kao što su "Letovi do X" i "Praznici u X".

Podaci prikupljeni krajem avgusta otkrili su koje su to najpopularnije zemlje među potencijalnim turistima, piše travelpulse.

1. Italija

S obzirom na to da je ranije ove godine Italija bila značajno pogođena koronavirusom, pomalo je intrigantno da je evropska nacija zauzela prvo mesto među najpoželjnijim turističkim destinacijama na svetu. Zahvaljujući strogim blokadama, Italija je do leta, uglavnom, stavila pod kontrolu virusno širenje, ali je broj slučajeva ponovo počeo da raste sredinom avgusta.

Italija i dalje održava ograničenja za neke putnike, recimo one koji dolaze izvan Evrope, ali je sada otvorena za turiste koji dolaze sa šengenskg područja i nekih susednih zemalja.

2. Maldivi

Maldivi su možda najidiličnije tropsko odredište na svetu i čini se da ovih dana sve više i više ljudi postaje svesno ovog "raja na zemlji".

Kao i neke druge zemlje sa ove liste, Maldivi su se već otvorili za putnike, čak i one koji dolaze iz SAD, što znači da korisnici koji pretražuju smeštaj na ovom neverovatno lepom arhipelagu, možda zapravo rezervišu svoja putovanja upravo sada.

3. Meksiko

Ova zemlja se već otvara za turiste, a Tekila, sombrero, kaktusi i čili – prve su asocijacije na zavodljivi i hedonistički Meksiko.

Meksiko nudi bogatstvo zavidnih područja za odmor na plaži, ali posetioci mogu da se odluče i za istraživanje kulturnog blaga koje se može naći u unutrašnjosti.

4. Tajland

Tajland trenutno nije otvoren za strane turiste, a najave su da će dozvoliti međunarodne putnike tek negde 2021.godine.

Ova država jugoistočne Azije obuhvata toliko uzbudljivih ponuda: Od užurbanog, modernog urbanog pejzaža u Bangkoku, do kulturnih i umetničkih čuda poput raskošnih palata, okićenih hramova i drevnih ruševina rasutih po selu. Zato ne čudi što je na vrhu liste gradova da se posete.

5. Španija

Španija je bila još jedna evropska nacija koja je bila žestoko pogođena globalnom pandemijom.

Dok je putnicima iz SAD i dalje zabranjen ulazak u Španiju, država pozdravlja druge zemlje članice Evropske unije i one koje su deo šengenskog prostora, te su već počeli da primaju prve turiste.

6. Kanada

Dok Kanada drži svoje granice zatvorene, verovatno je i dalje popularna pretraga za odmorom u toj zemlji zbog činjenice da se bliži hladnije godišnje doba pogodno za zimske aktivnosti.

7. Grčka

Sa mediteranskom klimom, zapanjujućim pejzažima, zadivljujućom arhitekturom i dubinom svog kulturnog nasleđa, Grčka rutinski privlači međunarodne turiste u odsustvu pandemije.

Uprkos stalnim globalnim zabrinutostima zbog kovida 19 Grčka zapravo trenutno prima strane posetioce i među prvima je u junu ponovo otvorila svoje granice za turiste, verovatno zato što industrija turizma čini oko 20 odsto nacionalnog BDP-a.

8. Turska

Poput Grčke, i Turska ima koristi od mediteranske klime i može se pohvaliti spektakularnom egejskom obalom, pored neverovatne kuhinje i poznate tradicije kafe i čaja.

Turska se u julu ponovo otvorila za inostrani turizam i sada prima posetioce iz svih zemalj. Putnici podležu zdravstvenom pregledu i proveri temperature, ali ne postoji ovlašćenje za testiranje na virus, ukoliko putnici ne pokazuju simptome.

9. Japan

Iako se lepote Japana uglavnom povezuju sa trešnjama u cvatu i ukusnim sušijem, ta zemlja ima još mnogo toga da ponudi

Egzotična istočna privlačnost Japana čini se gotovo samo po sebi razumljivom, jer suprotstavlja ultramoderni svet, istovremeno čuvajući nasleđe drevnih tradicija i dugu istoriju kulturnog nasleđa.

10.Australija

I dalje vodeći sopstvenu unutrašnju bitku sa kovid 19, Australija ostaje zatvorena za turiste, međutim i dalje se dosta pretražuje odmor i putovanje u toj zemlji.

Na nesreću onih koji planiraju da posete ovu zemlju čim se otvore granice, australijski ministar trgovine Simon Birmingham najavio je da će ta zemlja verovatno ostati zatvorena za međunarodne putnike do 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu