Foto: Depositphotos /  xbrchx
Foto: Depositphotos / xbrchx

"Nema autobusa, nema Japanaca, nema nikakvih grupa, potonuli smo do dna"

Podeli

U avgustu je Zagreb posetilo tek 27 odsto gostiju u poređenju sa istim mesecom prošle godine, dok je ostvareno tek 32 odsto noćenja.

I dok je na obali turistička sezona bila koliko-toliko uspešna, turisti su Zagreb zaobišli.

Naime, u avgustu je Zagreb posetilo tek 27 odsto gostiju u poređenju sa prošlom godinom, javlja HTV.

Jedan od većih hostela u Zagrebu, zbog posledica potresa i krize uzrokovane koronavirusom, svoja vrata nije ni otvorio. Pre krize hostel je dobro poslovao pa su vlasnici samo stotinak metara dalje odlučili da otvore i hotel. Iako su rezultati neuporedivo slabiji, hotel radi s 15 odsto kapaciteta.

"Sve city break destinacije, pa tako i Zagreb, su loše prošle. Ljudi su se odlučili više za morske, nego za gradske destinacije", smatra Mislav Bečejac, direktor prodaje hotela.

Foto: Depositphotos/ dbajurin
Foto: Depositphotos/ dbajurin

Pročitajte još:

Turisti beže iz Hrvatske: "Najava je da će krajem sedmice hoteli biti gotovo prazni" VIDEO

Otpakujte torbe, otkažite let: Hrvatsku proglasili crvenom zonom

Otkazuju letovanja u Hrvatskoj zbog novih ograničenja

Većina gostiju je iz Evropske unije.

"Ostaćemo samo jednu noć u Zagrebu, a onda idemo na obalu. Najpre u Pulu, a onda i u Dubrovnik, a jednu noć ostajemo i u Splitu", otkriva Tangaj Salmon, jedan od turista koje su reporteri zatekli ispred hotela.

I dok za hotele, premda u neuporedivo manjem opsegu nego proteklih godina, posla ipak ima, za turističke vodiče - to se ne bi moglo reći.

"Nema autobusa, nema Japanaca, nema Korejaca, nema nikakvih grupa, što je nama donosilo glavnu dobit. Tu i tamo, ponekad, poneki individualac dođe, ali nažalost ovo je potonulo do dna", kaže Žarko Gacari, predsednik Društva turističkih vodiča Zagreba.

Posledice krize i te kako osećaju i ugostitelji u središtu Zagreba.

"Nedostaju nam uglavnom turisti i oni koji su bili u Zagrebu, evidentno je da se to oseti, posebno mi koji smo u centru Zagreba, osetili smo i potres, niz institucija isto ne radi u centru Zagreba, pa i to osetimo", kaže ugostitelj Dražen Boban za HTV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu