Slovenački epidemiolozi upozorili na "uvezene" slučajeve iz Hrvatske, posebno s jednog ostrva

Podeli

Tvrde da se radi o mladima koji odlaze u klubove i na masovna druženja, gde se ne pridržavaju fizičke distance

Premda su zadnjih nedelja u Sloveniji, za razliku od stanja od pre mesec dana, prevladavali lokalni prenosi infekcija koronavirusa, u zadnje vreme ponovo se pojavljuju i "importovani slučajevi", pa i iz Hrvatske, upozorili su u petak slovenački infektolozi.

"U zadnjoj nedelji od 21 uvezenog slučaja njih nešto više od polovine je bilo iz Hrvatske", kazala je u petak u izjavi novinarima epidemiolog nacionalnoga instituta za javno zdravlje (NIJZ) Marta Grgič Vitek, dodavši da to ne čudi jer u Hrvatskoj letuje ili boravi veliki broj slovenačkih državljana.

Takvi importovani slučajevi se najviše beleže kod ljudi mlađih od 24 godine koji se u inostranstvu ne paze nego odlaze na masovna druženja i zabave, gde je mnogo ljudi, pa je mogućnost zaraze utoliko veća, naglasila je slovenačka infektološkinja.

Kao jednu od lokacija iz kojih dolaze "importovani" slučajevi navela je ostrvo Pag, rekavši da se radi o mladima koji odlaze u klubove i na masovna druženja, gde se ne pridržavaju pravila fizičke distance iako sam Pag nije problematičan s obzirom na to da broj potvrđenih zaraza među lokalnim stanovništvom nije veliki.

Slovenački mediji ovih dana su opširno prenosili članke iz nemačkih i čeških medija o svojim turistima koji su se navodno zarazili u Hrvatskoj, posebno naglasivši kao rizičnu plažu na Zrću i tamošnje noćne klubove.

Što se tiče putovanja u inostranstvo koja nisu nužna, NIJZ je ponovo, posebno mlade ljude, u petak pozvao da se drže svih mera koje propisuju lokalne vlasti i epidemiolozi, i održavaju higijenu ruku i druge zdravstvene mere kako bi smanjili mogućnost zaraze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu