Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Srpske turističke agencije traže da se brišu iz registra: "Ovo je teško vreme za njih"

Podeli

Turizam i turističke agencije širom sveta pate zbog pandemije, a Srbija nije izuzetak, i pitanje je da li država može da donese odluke koje će da pomognu agencijama u ovim teškim vremenima. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da kao ministarstvo ili kao vlada ne mogu da donose mere koje se odnose na celu privredu ali dodaje da su pogodnosti poput isplate tri minimalca koristila i turistička privreda ali i da će sada koristiti meru isplate 60 odsto minimalca u naredna dva meseca.

"Mi smo izašli u susret sa uredbom o zamenskom putovanju, jer da ona nije bila doneta, agencije bi bile bukvalno pred bankrotom", izjavio je Ljajić.

Dodaje da agencije isplaćuju svojim stranim partnerima aranžmane koje su ovde sklopile sa našim građanima i da su morali da im vrate novac.

"Taj novac ne bi mogle da plate da nije bilo uredbe o zamenskom putovanju i mogli su samo da stave ključ u bravu", smatra Ljajić.

Ljajić navodi da do sada postoji čak osam agencija koje su tražile da se brišu iz registra, odnosno da se briše njihova licenca. Ali ističe da to nije konačan broj, jer ako pitate predstavnike turističkih agencija, oni kažu da taj broj ide i do 30 agencija koja su na neki način pokušali da smanje troškove.

"Ovo je jedno teško vreme za njih. Njihov oporavak zavisi od ukupnog oporavka ekonomije i samim tim i turizma", izjavio je Ljajić za TV Prva.

Ljajić je ponovio da pravo na zamensko putovanje imaju svi oni koju su uplatili aranžman do 15. marta, i ti pojedinci imaju pravo da u narednih godinu i po dana u dogovoru sa agencijom odaberu istu ili drugu destinaciju. Ukoliko odustanu od putovanja, agencija je dužna da im vrati novac do 14. januara 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu