Foto: GettyImages / Astrid Riecken
Foto: GettyImages / Astrid Riecken

Grčka zabeležila više od 100 uvezenih slučajeva koronavirusa od 1. jula

Podeli

Grčke zdravstvene vlasti u velikoj su pripravnosti, nakon što su zabeležena ukupno 103 slučaja kovid-19, od kada je zemlja otvorena za masovni turizam 1. jula.

Među turistima koji su testirani po dolasku, u utorak je zabeleženo 14 slučajeva, a u sredu su primećeni novi slučajevi među turistima na ostrvima Tasos i Evia.

Postoje strahovi da je mnogo više zaraženih pojedinaca ušlo u Grčku, uglavnom preko njene severne granice, što je potencijalno proširilo bolest i na domaće stanovnike i na turiste.

Četiri slučaja na ostrvu Tasos smeštena su i izolovana su u karantinskom hotelu. Incidenti su otkriveni nakon što su im postali dostupni testovi krvi koji su primenjeni pri ulasku u zemlju. Pojedinci su bili bugarski i srpski državljani,a svi su bili bez simptoma, navodi Greekreporter.

U međuvremenu, pedesetogodišnji turista iz Srbije, koji je u subotu sa velikom grupom otputovao u Edipsos na ostrvu Evia, razvio je simptome, a nakon što su mu u lokalnoj bolnici dijagnostifikovali prisustvo koronavirusa, taksijem je otišao do Lamije gde je kovid bolnica i gde se trenutno leči.
Takođe njegova supruga je pozitivna, ali ona je bez simptoma.

Grčka je zabranila sva putovanja iz Srbije, osim onih neophodnih, zbog, kako su zvaničnici objasnili, pogoršane epidemiloške situacije.

Drugi slučaj odnosio se na turistkinju iz Rumunije koja je pre nekoliko dana doputovala na odmor na grčko ostrvo Krit, i za koju je ustanovljeno da je pozitivna na virus kovid-19, a umesto u hotel-karantin otišla je u obilazak ostrva.

Foto: GettyImages / Bruna Prado/  Stringer
Foto: GettyImages / Bruna Prado/ Stringer

U razgovoru sa grčkim izveštačem, istaknuti profesor medicine dr Džon Joanidis sa Univerziteta Stanford, stručnjak za oblast epidemiologije, dovodi u pitanje pomalo labav stav koji je Grčka zauzela, korišćenjem algoritmom: Sa odgovorima na upitnik i nasumičnim testiranjem.

"Mislim da bi bilo korisno zahtevati agresivnije (možda univerzalno) testiranje za turiste koji dolaze iz zemalja koje imaju niske stope testiranja. Većina ovih zemalja ionako daje mali doprinos grčkom turističkom budžetu, tako da rizikovanje ponovnog talasa epidemije nema finansijsko pokriće", ističe Joanidis.

Stručnjak za zarazne bolesti profesor Nikos Šipsas upozorio je da dolasci preko severnih granica Grčke i iz zemalja sa velikom stopom infekcije koronavirusom, kao i okupljenje u barovima, može da uništi izuzetan napredak zemlje u pogledu suzbijanja koronavirusa.

"To je značajna opasnost za Grčku", rekao je Šipsas, govoreći za grčku televiziju Skai.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu