(Re)startovanje turizma: Ponovo drama na grčkoj granici

Podeli

Kao da srpskim turistima nije bilo dosta nevolja sa otvaranjem na grčkoj granici, sada ih je na putu ka Evzoniju zatekla još jedna.

Građani Srbije mogu da uđu u Grčku samo iz Bugarske preko prelaza Promahonas, navodi se u današnjem biltenu grčkog Ministarstva spoljnih poslova.Grčka je obnovila međunarodni saobraćaj na svim aerodromima, a otvorene su i luke Patras i Igumenica.

Iako je najavljeno da će od danas, 1.jula biti sproveden treći korak u restartovanju turizma Grčke, pa će između ostalog biti otvoren najveći granični prelaz Grčke, Evzoni, do toga je došlo samo na kratko. Naime, svedoci smo da je u kratkom vremenskom periodu došlo do otvaranja, a zatim i do ponovnog zatvaranja ovog graničnog prelaza. Međutim, direktor YUTA Aleksandar Seničić, koji danas otputovao prvim čarter letom za Skijatos, uveren je da je u pitanju nesporazum, koji će do kraja dana biti otklonjen.

"Od 11 sati imam informaciju da je prelaz zatvoren s obzirom na to da je stiglo obaveštenje da samo nosioci EU pasoša mogu da prođu. Mi se nadamo da će to u toku dana biti ispravljeno", objasnio je Seničić, te dodao da veruje da će jedino građani Srbije biti izuzteti od ove odluke.

Inače, iako je na kratko granični prelaz bio otvoren, a srpski turisti nesmetano prolazili, o čemu su svedočili pojedini koji su preko njega uspeli da uđu u ranim jutarnjim satima, rampa će ipak, kako je potvrđeno, ostati spuštena do sredine ovog meseca. Stigla je naime i potvrda iz ambasade Srbije u Atini. Oni su naime za b92.net naveli da će prelaz Evzoni ostati zatvoren do 15. jula.

"Nakon toga će to pitanje ponovo biti razmatrano i može da dođe do otvaranja ili novog produženja roka, u zavisnosti od situacije", naveli su iz ambasade u odgovoru za naš portal.

Rano jutros srpski turisti javili su da su od ponoći do jutarnjih časova automobili i autobusi iz Srbije bez problema ulazili u Grčku preko prelaza Evzoni, ali da je drama nastala na tom prelazu od 10.30 sati kada im nije dozvoljen ulaz u drevnu zemlju Helade.

Policajci i carinici na Evzoniju su u to vreme dobili dopis da je ovaj granični prelaz zatvoren do 15. jula iako je ranije doneta odluka da se može proći.

Inače, od 15. juna srpski turisti su mogli da uđu u Grčku samo iz Bugarske, na prelazu Promahonas, kada je i tu prvog dana zavladao haos pošto Grčka prvobitno nije puštala naše turiste, da bi posle promenila odluku i otvorila granicu kao što su grčki zvaničnici ranije i najavili za srpske turiste.

Granični prelaz Evzoni, između Severne Makedonije i Grčke, ipak će ostati zatvoren do 15. jula za turiste, saznaje B92.net.

Ovo je odluka koju su donele grčke vlasti, a koja je danas prosleđena nadležnima u Srbiji.

Komandirka Graničnog prelaza "Bogorodica", Jasmina Avramska, rekla je da su jutros u osam sati razgovarali s grčkim kolegama koji su im tada rekli da je granični prelaz otvoren za putnike, ali su oko podneva počeli da se vraćaju putnici kojima se, iako imaju validne dokumete, ne dozvoljava da pređu granicu.

U međuvremnu su granični organi Severne Makedonije ponovo imali kontakt s grčkim kolegama i dobili informaciju da se prelaz "Evzoni" ponovo zatvara i da će ulazak na tom prelazu biti dozvoljen samo grčkim državljanima i za teretni saobraćaj, kao i do sada.

"Obrazloženje da su dobili takvo naređenje od svojih vlasti i da će takva odluka važiti do 15. jula", naveo je reporter Televizije Sitel.

Foto: Gettyimages/ Tim Boyle
Foto: Gettyimages/ Tim Boyle

Putnici će biti podvrgavani nasumičnom testiranju na korona virus pri ulasku u zemlju i moraće da slede direktive Generalnog sekretarijata za civilnu zaštitu. Ti protokoli se zasnivaju na analizi i evaluaciji epidemioloških podataka.

Države članice EU postepeno su počele da otvaraju svoje granice za putovanja po zemljama Unije, a Komisija je tim povodom izradila i posebnu internet-stranicu pod nazivom "Re-open EU" na kojoj će u stvarnom vremenu biti dostupne sve informacije o tome gde i kako se može putovati ovog leta.

Internet-stranica ne nudi samo informacije o tome kako da doputujete do neke destinacije u EU, nego i šta je od uslužnih delatnosti otvoreno tamo gde je putnik krenuo već i to da li su su otvorene prodavnice, restorani, kakvo je stanje u hotelima, kao i u muzejima.

Zemlje su označene zelenom, žutom ili crvenom bojom po svakom od desetak pitanja koja se tiču putovanja. Zelena znači da je zemlja otvorena bez ikakvih ograničenja, žuta boja znači određena ograničenja, a crvena da je odgovor na pitanja o tome može li se putovati: "ne".

Na istom sajtu navodi se detaljno objašnjenje o granicama u Grčkoj kao i proceduri ulaska u tu zemlju:

"Dolasci kopnom, na svim granicama osim osim granice sa Severnom Makedonijom, su dozvoljeni. Svi posetioci dužni su da podnesu obrazac za lociranje putnika (PLF) koji je dostupan na mreži ovde: https://travel.gov.gr/#/ do 48 sati pre putovanja. Posetioci će dobiti QR kod koji će biti skeniran po dolasku. Obučeno osoblje usmerava putnike, u zavisnosti od njihovog koda, bilo na mesto za testiranje na koronavirus ili na izlaz. Posetioci koji su podvrgnuti testiranju dužni su da odu u samoizolaciju na adresi svog krajnjeg odredišta", navodi se na zvaničnom sajtu EU.

Savet EU usvojio je preporuku da se od danas ukinu privremene restrikcije na putovanja u EU za gradjane 15 zemlja širom sveta, među kojima je i Srbija, ali i upozorio da je primena ove preporuke isključivo u nadležnosti država članica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu