Foto: GettyImages/: Tristan Fewings
Foto: GettyImages/: Tristan Fewings

ANKETA B92: Da li turisti u Amsterdam idu samo zbog legalne droge i prostitucije?

Podeli

Vlasti Amsterdama su zvanično zabranile grupne turističke obilaske s vodičem koji se ne pridržava novih pravila vezanih za četvrt poznatu po crvenim fenjerima, gde turisti razgledaju polunage prostitutke i druge seksualne radnike u izlozima.

Taj deo grada je "magnet" za turiste koji često u grupama zlostavljaju seksuačne radnike i fotografišu ih bez njihove dozvole.

Osim što štite svoje stanovnike, ovo je i najnoviji pokušaj vlasti Amsterdama da suzbije prekomeran broj turista jer se smatra da je legalizovana droga i prostitucija veliki motiv za posetu ovog grada.

"Omalovažavajuće je smatrati seksualne radnike turističkom atrakcijom", rekao je vice-gradonačelnik Amsterdama Viktor Eferhart.

Grupna poseta četvrti s crvenim fenjerima i dalje će biti dozvoljena ukoliko se vodiči pridržavaju novog ograničenja koje stupa na snagu u aprilu, a to je da nije dozvoljeno približavati se izlozima.

Foto. depositphotos/ nilaya
Foto. depositphotos/ nilaya

Svakodnevno tuda prodje 115 grupnih obilazaka s vodičem. Gradska vlast kaže da je istraživanje pokazalo da više od polovine stanovnika i preduzeća u toj oblasti smatra da tako veliki broj posetilaca ometa život i rad, prenosi Beta.

Amsterdam je grad koji nudi veli broj atrakcija, toliko da apsolutno svako može da pronađe nešto iz svoje svere interesovanja. Pa je tako moguće svoje vreme u Amsterdamu provoditi umesto šetnjom "ulicom užitka" iskoristiti obilascima muzeja Van Goga, Stedeljik, Rajks, Ajaksa.

Osim toga, grad ima divne parkove i trgove na kojima se nalaze važne istorijske građevine poput kraljevske palate i kuće Ane Frank i još mnoge druge znamenitosti.

Aranžmani u Srbiji uglavnom imaju i kulturni sadržaj na svojom planu putovanja, ali često se događada sami turisti nisu zaineresovani za taj deo ponude. Iako nisu svi nepristojni i bahati turisti, postoji velika šansa da smo svi okarakterisani kao takvi zbog ponašanja "pojedinaca".

Da i su u zbog čega se čini da su sve kulturno-istorijske atrakcije zanemarene? Zbog čega turisti imaju potrebu da seksualne radnike uznemiravaju svojim neprestanim nepristojnim provokacijama kroz izlog? Zašto se pored mnogobrojnih muzeja u gradu turisti vraćaju samo sa doživljajima izazvanih neobičnim kolačićima i cigarama?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu