Foto: depositphotos/ mcarbo82
Foto: depositphotos/ mcarbo82

Italijanski "grad ludaka": Zbog čega turisti obilaze tri puta oko fontane?

Podeli

Ukoliko želite da i zvanično dobijete papir da se "sišli s uma", potrebno je da prođete veoma jednostavnu proceduru u gradu Gubio.

Kad bi uglačane kamene ploče i zidovi kuća italijanskog gradića Gubio mogli da govore, verovatno bi se našlo pregršt ideja za filmske scenarije. Strateški smešten na vrlo strmoj padini iznad koje se uzdiže planina Ingino, grad ima veoma zanimljivu mrežu gradskih trgova i ulica.

Gubio turiste oduševljava ugođajem, ali i neobičnim pričama iz prošlosti kojih ima sasvim dovoljno da zadrži svačiju pažnju.

Ukoliko porazgovarate sa nekim od lokalaca koji znaju nešto više o istoriji svog grada uputiće vas na Fontanu ludaka. Službeni naziv je Fontana del Barđelo, nalazi se u samom centru i danas je omiljeno mesto za okupljanje Italijana, ali i turista.

Prema nekadašnjoj tradiciji, tu se može dobiti i diploma ludaka iz Gubija. Kako biste dobili taj "laskavi" nadimak, treba samo da tri puta obiđete oko fontane i pronađete nekoga ko živi u gradu kako bi vas "prekrstio" vodom. Za nekoliko eura u radnji kraj fontane dobićete i pismenu potvrdu kojom se postaje počasni član grada.

Fontana potiče iz 16. veka, a prema mišljenjima istoričara, neobični ritual nije neosnovan. Navodno su neobične formacije na obližnjim brežuljcima dugo vremena bile kontaminirane toksičnim iridijum koji je izazivao zdravstvene tegobe.

Gradić smešten u srednjem delu Italije u severoistočnoj Umbriji poznat je i po najvećpj "novogodišnjoj jelki" na svetu koje čini više od 700 lampica raspoređenih na planini Inđino.

"Drvce" se prostire na 750 metara, i to od drevnih zidina grada do bazilike svetog Ubalda, zaštitnika Gubija, dece, zidara i klesara, koja se nalazi na samom vrhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu