Foto: depositphotos/ massonforstock
Foto: depositphotos/ massonforstock

Srbi najviše troše u Grčkoj, dok oni kod nas "brinu" o svakom evru: Iznenađenje i Hrvati

Podeli

Bliži se Nova godina, pa se u Srbiji, a posebno u Beogradu očekuje veći broj stranih turista. Tradicionalno najbrojniji su turisti iz Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije i BiH, a veliki broj turista dolazi i iz Nemačke, Rusije, Turske, Grčke i Kine.

Doček Nove godine u Srbiji smatra se veoma dobrim provodom, koji prati energična atmosfera. Turisti iz regiona posebno vole da proslavljaju ovaj praznik u Srbiji, a kako je cele godine zabeležen rast broja turista od šest odsto, očekuje se da će i za vreme praznika biti veći broj turista.

Za doček Nove godine širom Srbije na gradskim trgovima se već uveliko priprema zabavni muzički program, ali mnogi posetioci se odlučuju da novogodišnju noć provedu u nekom restoranu ili klubu.

Grci "zakazali"

Foto: depositphotos/ 	rasica
Foto: depositphotos/ rasica

Najviše im prija Vrnjačka banja

Prema broju noćenja u periodu od januara do septembra 2019. godine, domaći turisti najviše su boravili u Vrnjačkoj banji, zatim na Zlatiboru, u Sokobanji, na Kopaoniku, u Beogradu i na Tari. Banje beleže veliki broj turista, a Vrnjačka i Sokobanja imaju sve više inostranih gostiju.

Očekuje se i porast poseta planinama, jer uskoro počinje skijaška sezona, gde će ih očekivati obnovljene staze i žičare, prošireni i renovirani smeštajni kapaciteti, naročito u privatnom smeštaju.

Planine i skijaški centri privlače sve one koji vole aktivan odmor, a čest su izbor i za proslavljanje Nove godine. Kada se radi u bugarskim turistima, oni rado posećuju turistička mesta na jugu Srbije, a Niš često biraju za vikend putovanja tokom cele godine.

Nedavno su Novosti objavile da su srpski turisti do septembra ove godine najviše novca ostavili u Grčkoj i to 344 miliona evra, što je za 48 miliona manje nego prošle godine. Grci su, s druge strane, kod nas potrošili 33 miliona manje nego 2018. godine, iako su ostali isti broj noći.

U istom periodu su i posetioci iz Turske ostavili svega 14 miliona evra, uprkos većem broju noćenja, dok su naši turisti potrošili 157 miliona evra. To je 32 miliona više nego prošle i čak 109 miliona više nego 2017. godine, pišu Novosti.

Turisti iz Srbije su, do septembra ove godine, u Nemačkoj ostavili 62 miliona, u Italiji 57, u Egiptu i Crnoj Gori 42 miliona evra, dok su Crnogorci kod nas potrošili 55 miliona evra.

Takođe su i hrvatski turisti potrošili kod nas više nego mi kod njih u periodu od januara do septembra 2019. godine, i to 13 miliona više. Ove godine Srbi su u Hrvatskoj ostavili čak 30 miliona evra.

Konačnu statistiku Narodne banke Srbije možemo da očekujemo 2020. godine, kada će se možda razrešiti kako se u tolikoj meri razlikuje broj turista i broj prihoda ostvarenih od turizma.

Posle građana BiH, najviše se "opuštaju" Englezi

Foto: depositphotos/ dbajurin
Foto: depositphotos/ dbajurin

Odmah posle turista iz BiH u Srbiji su se u 2018. godini najviše "opustili" Englezi koji su potrošili 89 miliona evra, a osim njih u Srbiju za Novu godinu dolazi veliki broj turista iz Nemačke, Rusije, Turske, Grčke i Kine.

Srbija je svake godine sve atraktivnija turistička destinacija za turiste iz raznih zemalja, pa se primećuje porast broja noćenja stranih turista: BiH (13 odsto), Kina (50 odsto), Crna Gora (12 odsto), Turska (22 odsto), Rusija (46 odsto), Nemačka (17 odsto), Ruminija (8 odsto), Hrvatska (15 odsto), Slovenija (1 odsto), a manji broj noćenja u odnosu na 2018. gdinu beleže turisti Bugarske i to od 1 odsto.

Šta ih najviše interesuje

Foto: depositphotos/ selenar
Foto: depositphotos/ selenar

Prema podacima Turističke organizacije Srbije, turiste najviše interesuje Beograd, ali i Novi Sad, Zlatibor, Vrnjačka banja, Subotica, Kragujevac i Sokobanja. A u zavisnosti od zemlje iz koje dolaze imaju posebne želje, zahteve i na drugačiji način organizovan odmor.

Nemci, Austrijanci i Švajcarci se odlučuju za aktivan odmor u prirodi, to ne znači da ih zanimaju samo prirodne lepote Srbije, već da žele da se u toku obilazaka uključe i u aktivnosti poput planinarenja, pešačenja, vožnje bicikla, kanua i kajaka....

Mnogobrojni turisti iz Kine odmor organizuju drugačije. Oni žele da u toku jednog putovanja dožive što više jedinstvenih iskustava i da obiđu što više, pa nakon što obiđu Srbiju, posećuju i druge zemlje u regionu.

Piše: Natalija Toljić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu