Foto: depositphotos/  boggy22
Foto: depositphotos/ boggy22

Hoće li Novi Sad postati grad s najlepšim božićnim marketom?

Podeli

Kada se radi o najboljim decembarskim destinacijama, većina ljudi pomisli na to kako izgledaju glavni trgovi gradova u kojima su pripreme za praznike odavno počele.

U nekim gradovima se pred Novu godinu i Božić samo postavi ulična rasveta, nekoliko drvenih kolibica, poneki ukras na trgovima i često kičasta jelka. Ipak, postoje i oni gradovi koji toliko pažnje posvećuju božićnim marketima da turisti čekaju sam kraj godine da bi doživeli prazničnu čaroliju u određenim gradovima.

Na sajtu Najbolje evropske destinacije (European best destinacions) u toku je glasanje za najbolji božićni market u Evropi, a Novi Sad se našao kao jedan od kandidata, među kojima su i pobednici prethodnih godina poput Zagreba, Strazbura, Talina...

Winterfest je prvi i najstariji božićni market u Srbiji, a ovo zanimljivo dešavanje je privuklo pažnju turista i medeija Evrope. Od 2016. godine, Novi Sad je u periodu u kojem traje festival ugostio mnogobrojne turiste. Najupečatljivije na glavnom trgu Novog Sada je "drvo koje peva" zapravo čine deca iz škola širom Vojvodine koja dolaze na trg i pevaju božićne i novogodišnje pesme.

Ono što turiste oduševljava jeste brojnost različitih naroda na jednom mestu i to što se pesme pevaju na 10 različitih jezika (srpski, mađarski, slovački, rusinski, hrvatski, ladinski, jidiš, nemački, ruski i engleski).

Na Trgu slobode nalazi se oko 50 drvenih kućica u koijma se mogu pronaći razne praznične poslastice, pokloni, zanimljivosti za decu, ali i dobro kuvano vino za odrasle. Za najmlađe postoji igraonica u slami koja treba da približi deci ambijent Hristovog rođenja. Za decu su postavljeni i karuseli, a uživaju, kao i odrasli, u vožnji fijakerom kroz grad.

Na trgu je postavljena i božićna osmatračnica, sa koje je predivan pogled na blještavi market, a postavljeno je i nekoliko mesta za fotografisanje koja će pomoći da se Novi Sad promoviše kao evropska destinacija vredna obilaska. Novi Sad je poznat i po dobroj muzičkoj ponudi, pa je i na Winterfestu organizovan i bogat muzički program.

Da Novi Sad postaje sve razvijeniji utiče i to da je ove godine bio Evropska prestonica mladih, a da 2021. godine treba da se prikažu u punom sjaju, jer je to godina u kojoj će biti Evropska prestonica kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu