San Marino/Foto: alan64/depositphotos
San Marino/Foto: alan64/depositphotos

Najneposećenija evropska država: Nalazi se u srcu Evrope i predivna je

Podeli

Iako se nalazi u samom srcu Evrope, ovu državu tokom godine poseti malo turista. Gotovo je izvesno da će oni koji ne žive na evropskom tlu San Marino pomešati sa manjim gradovima u SAD, ili u Meksiku ili Argentini.

Ova država ima samo jednog kopnenog komšiju - Italiju, a njeni krajolici su zapanjujući. Prema pisanju američkog portala Insajder, San Marino je lepši čak i od Toskane, ali trenutno slovi za najslabije posećenu državu Evrope.

Podaci Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija pokazuju d,a iako je San Marino najneposećenija država Evrope, da je prepun bujnih vinograda i brda, lepog smeštaja, romantičnih restorana i uskih, vijugavih kamenih ulica, piše Insajder.

Novinar ovog portala proveo je nekoliko dana u San Marinu i evo kako ga je on doživeo. On je napisao da je to jedna od najmanjih zemalja na svetu, da su od ove države manji samo Monako i Vatikan. Ovde živi 34.000 ljudi, a teritoriju ove male države u potpunosti okružuje Italija, prenosi Indeks. Istorija demokratije u ovoj zemlji stara je više od 17 vekova pa je mnogi nazivaju najstarijom kontinuiranom demokratijom na svetu.

San Marino/Foto: taratata/depositphotos
San Marino/Foto: taratata/depositphotos

San Marino je, nastavlja, odnedavno najslabije posećena zemlja u Evropi, pretekavši tako Lihtenštajn, još jednu mikrodržavu.

Budući da je u potpunosti na Apeninskom poluostrvu - i na njemu zauzima izuzetno mali deo - ne čudi što je pejzaž San Marina u osnovi isti kao italijanski, a posebno nalik na onaj u Toskani. To znači da ima ista ona raskošna brda, rustikalne vinograde, poljoprivredno zemljište i okruženje podobno za "reklamiranje" na društvenim mrežama, navodi Insajder.

Dvorci kao iz bajke bi trebalo da budu dovoljno dobar motiv potencijalnim turistima.

"Ako već pejzaži koji oduzimaju dah nisu dovoljno dobar razlog da se neko uputi u San Marino, onda bi to svakako trebalo da budu izuzetno dobro očuvani viševekovni zamkovi, gde postoje odlični restorani (koji pre svega nude vrhunsku testeninu i divna vina), a tu je moguće odsesti na kraći rok, ali čak i živeti ako imate dovoljno sredstava da to sebi priuštite", navodi se u tekstu Insajdera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu