Foto: depositphotos/ RPBMedia
Foto: depositphotos/ RPBMedia

Turistički bum u Jajcu: Sve više ljudi posećuje malo istorijsko mesto u BiH

Podeli

Sve je više turista koji dolaze u grad Jajce kako bi obišli sve kulturno-istorijske i prirodne znamenitosti okoline i samog grada. Da bi se potencijal iskoristio, pokrenuto je nekoliko novih projekata za koje se veruje da će privuću pažnju turista.

Najviše turista posećuje vodopad, njih skoro 80.000, a onda i tvrđavu i katakombe. Državljani EU i susednih zemalja najbrojniji su turisti, a potom slede turisti s Bliskog istoka. U poslednje vreme, sve više turista iz Kine i drugih zemalja Dalekog istoka posećuje Jajce.

"Zaključno sa 30. septembrom imali smo registrovan dolazak 122.498 posetilaca. Ovaj broj svakako ne odražava pravo stanje ukupnog broja turista koji su tokom prvih devet meseci posetili Jajce, jer statistike temeljimo na broju prodatih karata na našim nacionalnim spomenicima, a svakako veliki broj turista poseti Jajce i obiđe samo one znamenitosti na kojima se ne vrši nikakva naplata, kao što su, primera radi, Plivska jezera", rekao je Anto Brtan, direktor "Agencije za kulturno-istorijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”.

Brtan podvlači da su zadovoljni ostvarenim rezultatima, ali i da su svesni toga da postoje velike mogućnosti da se to višestruko unapredi.

"Nadamo se da će privatni investitori prepoznati turističke potencijale Jajca i da će ulagati sredstva u izgradnju novih hotela i drugih turističkih sadržaja. To je nešto što trenutno najviše nedostaje Jajcu i zbog čega nas veliki broj turista zaobilazi, posebno organiziranih grupa koje putuju u organizaciji turističkih agencija", istakao je.

U narednom periodu kao prioritet ističe uređenje područja oko vodopada, za šta su već započete pripreme za uređenje pristupnih staza i zip-lajna koji će prelaziti preko vodopada.

"Smatramo da će to biti jedna od top-atrakcija sledeće godine. U toku je i izrada dokumentacije za izgradnju visećeg mosta preko reke Vrbas u neposrednoj blizini vodopada i to na mestu na kojem ga je Austrougarska izgradila pre više od 100 godina", najavio je Brtan.

Preduzeti su i koraci za izradu elaborata i prateće dokumentacije za Plivska jezera s ciljem da taj biser prirode bude zaštićen kao park prirode.

Nedavno je, kaže Brtan, na lokalitetu sela Divičani otkriveno vredno arheološko nalazište. Okončana je prva faza istraživanja i zabeleženo je otkriće antičkog mauzoleja sa sarkofagom koji je jedinstven na ovim prostorima.

"Također smo osigurali sredstva za provođenje arheoloških istraživanja na nacionalnom spomeniku Kraljev grob. Nadamo se završetku ovih radova do početka sledeće sezone kako bismo i ova bogatstva mogli da uključimo u našu turističku ponudu", rekao je Anto Brtan.

On je najavio da će biti nastavljeno i obogaćivanje ponude i na drugim kulturno-istorijskim znamenitostima, uz nadu da će imati podršku svih nadležnih institucija, ali i sugrađana, prenosi Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu