Foto: depositphotos/ Angelus_Liam
Foto: depositphotos/ Angelus_Liam

Gotika sa ukusom marcipana: Grad koji je vekovima predstavljao centar Baltika

Podeli

Libek, za sve one koji vole gotiku, more, marcipan, arhitekturu...

Libek je vekovima bio glavni grad Hanzeatskog saveza, trgovinski najvažnijeg saveza na Baltičkom moru. Kroz ceo grad protiče reka Trava, koja se uliva u Baltičko more, pa je krstarenje jedna od glavnih aktivnosti, a možete i samo uživati na obali kraj vode.

Zanimljivost o Libeku je i to da je marcipan nekih proizvođača zaštićen zakonom. Nema svako pravo da kaže da proizvodi marcipan poreklom iz Libeka, jer je veoma važno da u Libeku poslastice budu od marcipana u kojem nema ni zrna šećera, već samo badema, čak se ne dodaje ni med.

U Libeku možete da pronađete Muzej pozorišnih lutaka koje su sakupljene širom Evrope, Afrike i Azije.U ovom muzeju, osim što možete videti najrazličitije lutke, moći ćete da naučite i o značaju i simbolici lutaka u različitim kulturama.

U blizini Libeka možete obići crkvu Aegidien koja je nastradala u 1943. godine i koja nikada nije obnovljena kako bi podsećala na jedan od najvećih zločina koje je počinio čovek.

Nekada je Libek nosio naziv Grad tornjeva, koji ukrašavaju panoramski pogled na grad, a za to je zaslužna gotička arhitektura koja se može videti kroz celi grad.

Gradska kapija je jedna od najposećenijih znamenitosti Libeka. Holstentor je sagrađen 1464. godine u stilu prepoznatljivom za severnu Nemačku. Sa obe strane ima dve kule prekrivene visokim kupolama, dok prolaz nije previše visok, ali zato se iznad njega nalazi četri reda prozora, a unutar ovih zidina nalazi se i mali muzej.

Iako zasenjena Holstentorom, kapija Burgtor privlači veliki broj turista koji uživaju u pogledu na mešavinu svih perioda gotike i baroka, a nekada je ovo bila zapadna odbrana grada.

I Bogorodičina crkva je izgrađena od cigala u gotičkom stilu. Tornjevi ove crkve visoki su 125 metara, a izgrađeni su sredinom 13. veka. Ova crkva je veoma stradala u toku Drugog svetskog rata, a zvona koja su pala za vreme bombardovanja i danas stoje na istom mestu na podu crkve.

Još jedan predstavnik srednjovekovne arhitekture Libeka je zgrada gradske skupštine, koja se prvi put spominje 1225. godine, kada je bila u stilu romanike, ali je uništena požarom. Iako je gotika najdominantija, na ovom zdanju se vide i tragovi renesanse u vidu svetlih boja pri građenju.

Kao i sve ostale građevine iz ovog perioda, tornjevi se izdižu i iznad ove. Isti ukras ima i jedna od najstarijih bolnica u Evropi koja je radila do 1960. godine. Danas služi kao primer trajanja arhitekture više od 700 godina. Čak i starija je Gradska katedrala, međutim, zbog stradanja u Drugom svetskom ratu, samo mali deo je autentičan, a sve ostalo je delo rekonstrukcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu