Foto:depositphotos/nito103
Foto:depositphotos/nito103

Sve veći problemi sa turistima: Da li je zaista tako ili je to samo privid?

Podeli

Često se čuju razne priče o nedoličnom ponašanju turista. Bilo da se radi o kupanju u kanalima Venecije, napastvovanju gejši u Japanu ili fizičkom nasilju u Grčkoj, veliki je broj prijava protiv posetilaca u stranim zemljama.

Iako je turizam jedna od najprofitabilnijih industrija, sve se više u medijima vide samo negativni komentari uz reč “turizam“, bilo da je to zbog prevelikog broja posetilaca, nepoštovanja zakona, uništavanja vekovnih znamenja ili naprosto zbog nepristojnog ponašanja na mestima koja zahtevaju potpuno poštovanje.

Turizam se u proteklom veku znatno povećao, pa je sa 25 miliona iz 1950. godine, preko 166 miliona 1970. godine, broj internacionalnih putovanja dostigao broj od 1,4 milijarde u 2018. godini objavila je Svetska turistička organizacija, a to je za šest odsto više nego u 2017. godini.

Foto:depositphotos/ CCStockMedia
Foto:depositphotos/ CCStockMedia

Gradovi i organizacije imaju sve veći problem sa pronalaženjem načina da one koji putuju edukuju o lokalnim zakonima, kulturi, običajima, ali i o tome šta se smatra lepim ponašanjem.

Turizam donosi veliki ekonomski doprinos, ipak, to kao da malo znači za svu štetu koju su turisti počeli da nanose zemljama koje posećuju.

Mnogi stanovnici, zbog broja turista, napuštaju svoje gradove kao što su Dubrovnik ili Venecija, a neki su počeli da imaju velike probleme sa zagađenjem vode, ulica i vazduha zbog turista. Primer toga je Barselona, a sve su veće i takse koje uprave gradova zahtevaju kako bi mogli da obnove sve ono što turisti unište.

Ne postoji zvanična statistika o tome u kolikom je porastu broj nedopustivog ponašanja turista, a i postavlja se pitanje i da li je to samo privid zbog toga što se u današnje vreme sve nalazi na internetu, pa svi imaju mogućnost da vide ponašanje nekog turiste na drugom kraju sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu