Foto: Depositphotos/prudek
Foto: Depositphotos/prudek

Penjanje na "krov sveta" uopšte nije lako, ali će uskoro postati još teže

Podeli

Planinari koji žele da se popnu na Mont Everest prvo bi trebalo da pokažu da su iskusni penjači, preporučuje radna grupa koja savetuje nepalsku vladu.

Oni koji apliciraju za planinarske dozvole moraće da imaju dokaz da su se ranije penjali na neki od nepalskih vrhova od najmanje 6.500 metara visine. Takođe će morati da imaju sertifikat o fizičkoj spremnosti i moraće da koriste iskusne vodiče.

Rasprava o tom pitanju je usledila nakon što je ranije ove godine 11 osoba izgubilo život na Mont Everestu. Devet osoba je smrtno stradalo na nepalskoj strani Everesta, a dvoje na tibetanskoj, dok je gužva na vrhu navedena kao uzrok za smrt najmanje četiri osobe.

Izveštaj radne grupe takođe predlaže da se dozvola za penjanje na Everest naplaćuje najmanje 35.000 američkih dolara, a 20.000 za druge planine iznad 8.000 metara visine.

U Nepalu se nalazi osam od 14 najviših vrhova na svetu, a stranci planinari su veliki izvor prihoda.

Radna grupa se sastoji od vladinih zvaničnika, stručnjaka za penjanje i planinarskih agencija. Formirana je nakon kritika iskusnih planinara i vodiča da sistem dozvoljava bilo kome ko plati 11.000 dolara da se popne na Mont Everest. Nepalska vlada je za ovu planinarsku sezonu izdala rekordnu 381 dozvolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu